Hlavní obsah

Malíř Jiří Petrbok vystavuje na Staroměstské radnici duhové obrazy

Právo, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Galerii hlavního města Prahy na Staroměstské radnici vystavuje malíř Jiří Petrbok tematický soubor obrazů, který vyniká pestrostí barev. Výstavní síň doslova září barvami, jež jinak pro tohoto umělce nejsou typické. Soubor navazuje na výstavu s názvem Červená, na které Petrbok vystavoval obrazy malované pouze červenou barvou.

Foto: archiv, Právo

Petrbok, Cyklus Duhová (Hrabičky), 2008, akryl na plátně

Článek

Červená mu už ale začala nahánět strach, a tak se od této agresivní krvavé barvy obrátil k povzbudivé duhové paletě. Petrbok pracoval s barvami zvýrazňovačů, které jsou jinak vlastní spíš reklamním poutačům a logům designu.

Na jeho malovaných kresbách vypadají jakoby nemístně. Násilně upoutávají divákovu pozornost a odvádějí pozornost od klasického Petrbokova tématu – fantaskních postav šíleného vzezření s hořícími vlasy či krvácejícími ranami.

Postavy v kontrastu s iritujícími barvami jakoby mizí v obraze, případně se samy stávají součástí této duhové záplavy barvami. Umělec zdařile odkazuje na loga na dresech sportovců, na výrazné motivy na oblečení (lebka, tygr), které potlačují zaměření se na konkrétního člověka, na jeho osud a problémy. Expresivní sérii obrazů, které Jiří Petrbok vytvořil realistickou dětskou kresbou a malbou si můžete prohlédnout na Staroměstské radnici ve druhém patře až do 19. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám