Hlavní obsah

Madonnu při koncertě v Bukurešti vypískali kvůli obhajobě Romů

– Bukurešť

S pískotem a nesouhlasným bučením se setkala americká popová zpěvačka Madonna na koncertu v Bukurešti, kde odsoudila údajnou diskriminaci Romů ve východoevropských zemích. Madonna v přestávce středečního dvouhodinového koncertu řekla, že Romové jsou ve východní Evropě diskriminováni. Označila to za smutnou věc a dodala, že nikdo by neměl být diskriminován.

Foto: BOGDAN CRISTEL, Reuters

Madonna při koncertě v Bukurešti

Článek

Tisíce fanoušků v šedesátitisícovém davu začaly pískat. Zpěvačka na to podle agentury AP nereagovala. Další bučení zaznělo, když Madonna zmínila diskriminaci homosexuálů a dalších menšin. "Pískal jsem, protože nám říkala nepravdu. Co je jí vůbec do toho?" rozčiloval se jeden z návštěvníků koncertu Ionut Dinu.

Madonna, považovaná za komerčně nejúspěšnější světovou popovou zpěvačku současnosti, vystoupila v Bukurešti nedaleko gigantického paláce bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska v rámci svého evropského turné Sticky & Sweet. V polovině srpna se zastavila také v Praze, kde na její koncert přišlo na 42 000 lidí. [celá zpráva]

Do svého programu zpěvačka zařadila i romské hudebníky a tanečníky. Jejich vystoupení podle AP sklidilo velký aplaus.

V Rumunsko žije půl miliónu až dva milióny Romů

V Rumunsku žije podle oficiálních statistik na 500 000 Romů, ale skutečný počet může dosahovat až dvou milionů. V této balkánské zemi stejně jako v dalších východoevropských zemích narážejí velmi často na předsudky a diskriminaci.

Téměř každý druhý ze zhruba 12 milionů Romů žijících v Evropě podle Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) uvedl, že za posledních 12 měsíců se stal terčem diskriminace. Romové v Evropě čelí především diskriminaci související s bydlením, zdravotní péčí a vzděláním, dodává FRA.

Ochránci lidských práv a menšin v posledních měsících kritizovali v souvislosti s romskou diskriminací několik evropských zemí včetně České republiky. Kanada kvůli zvýšenému počtu romských imigrantů z Česka zavedla víza českým občanům. Kritika byla namířena také proti Slovensku a Bulharsku. V Maďarsku nyní policie vyšetřuje skupinu mužů podezřelých ze série protiromských útoků, při nichž zemřelo šest lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám