Hlavní obsah

Maďarské divadlo přijelo na plzeňský festival s citlivým tématem holocaustu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématika holocaustu se v podobě strhující divadlení hry objevila na festivalu Divadlo 2009. Drama s názvem Narozen pro nikdy pochází z dílny Maďarského divadla, keré sídlí v rumunské Kluži.

Foto: archiv, Právo

Na působivosti představení Born for never se podílí s herci i zajímavá scénografie.

Článek

Tři dívky a šest mužů v černých kabátech a kloboucích se scházejí k modlitbě. Jeden z nich je zmrzačený v obvazech a ostatní ho pozorně přenášejí z místa na místo. Přichází Muž beze jména, aby doplnil mynian – minimální společenství nutné k židovské pobožnosti, ale především aby se podělil o zkušenost holocaustu.

Začíná modlitba a k nebi stoupá mnohojazyčný chór. Ale jak se modlit k Bohu, který dopustil to, co má každý z nich vryto na dně duše a nač nejde zapomenout?

Z dramatu srší emoce 

Deset herců Maďarského divadla z rumunské Kluže vypráví o holocaustu strhujícím, nepopisným, obrazivým a emotivně silným způsobem. Režisér Gábor Tompa (1957) přistoupil k tisíckrát pojednanému tématu s velkým citem. Inspirován textem maďarského dramatika Andráse Viskyho Narozen pro nikdy (Born for never) sleduje téma neschopnosti oprostit se od zkušenosti koncentračních táborů, jejich jmény se aktéři trumfují jako v obludné karetní hře.

Všichni jsou dokonale herecky vybaveni – náročné pohybové kreace zvládají s lehkostí a hodinářskou přesností, navíc je umí naplnit emotivním obsahem beze stopy sentimentu. Dívka kráčející s dětským medvídkem po okraji scény s něžnou péčí matky, kterou se nikdy nestane, dívka skákající do náruče mužům v zoufalé potřebě vztahu, která je vzápětí vždy odmrštěna, postavy vztahující se němě k Bohu, který se Satanem uzavřel děsivou sázku o lidskou víru. A Muž beze jména hovořící s tichou, naléhavou ostýchavostí.

András Visky: Narozen pro nikdy (Born for never)

Maďarské divadlo v Kluži,

režie Gábor Tompa,10. 9.

2009 Divadlo 2009 Plzeň

Děs a krása. Bachovy chorály a židovská pohřební píseň. Slzy v očích herců i diváků. Born for never je pro mne vrcholem festivalu Divadlo 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo 2009 ve znamení dvaceti let po revoluci

Novou divadelní sezónu otevře ve středu již posedmnácté nejvýznamnější domácí festival Divadlo 2009, který do 17. září nabídne v Plzni 35 představení 6...

Výběr článků

Načítám