Hlavní obsah

Lze vůbec normálně žít v Praze? ptá se nový český film Auto Mat

Novinky, Stanislav Dvořák

Totální přetížení města auty, úrazy, alergie, rakovina nebo jen prostá nemožnost jít na procházku na Vinohradech. Je tento stav normální ve vyspělé Evropě? Takovou otázku klade zábavný dokumentární film Auto Mat režiséra Martina Marečka.

Článek

Mareček chodí po ulicích (a po politicích) s kamerou a provokuje líné zkostnatělé socialistické myšlení. Není jako Američan Michael Moore, protože nic nepřekrucuje, nefabuluje.

Pouze natáčí několikaletou komunikaci sdružení Auto Mat s pražským magistrátem i s běžnými občany. Dokonce zapřede hovor i s manažerem Škody Auto a s návštěvníkem tuningové party a přiměje je říct onu pověstnou "nepříjemnou pravdu", že současný rozvoj našeho pohodlí vede lidi ke katastrofě.

Humor režisér nemusí vymýšlet, vymýšlí se sám. Stačí postavit kameru a točit tuningovou akci. Inteligence některých protagonistů se projevuje v tom, že jezdí dokola smykem tak dlouho, dokud nevybuchnou gumy nebo mučí motor na místě, až se kola rozžhaví a opět exploduje pneumatika. Přihlížející pak propuknou v jásot a pozvednou kelímky s pivem.

Zlepšení je možné

Také rozhovory s primátorem Pavlem Bémem patří k těm zábavnějším, zvlášť když se dozví, že magistrát zase něco zpackal. Ale film není žádnou lacinou levicovou agitkou. Hloupé výroky některých představitelů ODS jsou prostě dokumentem doby. Filmaři vám sami řeknou, že Bém není nepřítelem, že se vlastně bojí toho, aby magistrát neovládl jiný sexy politik.

Zlepšení je možné, dodávají autoři naději Pražanům a všem obyvatelům ČR. Film nabízí řešení inspirovaná západními metropolemi. Že MHD musí být levná a rychlá, není otázka levicovosti, nebo pravicovosti, ale otázka logického myšlení. Že je v nejbohatších zemích (Německo, Belgie, Holandsko) lépe rozvinutá cyklistika a stát ji podporuje, je fakt.  Proč jde u nás všechno tak pomalu?

Auto Mat mnohé naznačuje. Do kin jde 24. září.

Více na www.automatfilm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám