Hlavní obsah

Ludvík Hess znovu vypráví o koních, dívkách i babyboxech

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stařec a kuře se jmenuje další díl volné trilogie propagátora babyboxů Ludvíka Hesse, jehož ctitelé literatury znají jako vydavatele časopisu poezie Divoké víno. Poetická duše chovatele koní pokračuje ve stopování osudů stárnoucího Jaroslava, který v péči o koně a v otevírání dalších babyboxů spatřuje smysl života.

Článek

Nemůže se zároveň vysvléci z kůže vydavatele poetického časopisu, který od roku 1964 do počátku 70. let, než byl zadušen počínající „normalizací“, nabízel nespočet zážitků a inspirace nejen autorům Divokého vína.

Milovníkům příběhů bych doporučil předcházející svazek Čtyřúhelník, v němž autor veden vidinou spojení svých tří témat sledoval s vytříbeným vkusem osudy mladé ženy, která nešťastným způsobem otěhotněla a rozhoduje se zanechat ještě se nenarodivší dítě právě v babyboxu.

Propojení života pomalu stárnoucího chovatele koní i postav v jeho blízkosti, které jsou s hlavní hrdinkou spojeny, je dominantnější a působivější. Třetí svazek „Hessových“ prozaicky pojatých pamětí dává připomenout první knihu Balady o koních a romance o holkách, v které se zaměřil na zpověď muže starajícího se o koně, vlastní děti i jejich maminky.

Je vidět, že spojení reálných událostí s fabulovanými příběhy má omezení, jež je těžké v literárním textu překonat. Chystané čtvrté pokračování projektu ukáže, nakolik se to může podařit.

Celkové hodnocení: 65 %

Ludvík Hess: Stařec a kuře

Petrklíč, 204 stran,

289 Kč

Reklama

Související články

Česká detektivka v edici již postopadesáté

Je to jedenáct let, co se brněnské nakladatelství MOBA rozhodlo vydávat edici Původní česká detektivka, svou zelenou barvou připomínající populární řadu...

John Banville: Umění má vzrušovat

„Samozřejmě že jako kritik posuzuji literární díla podle požadavků, které mám na literaturu sám,“ odpověděl mi na otázku svých měřítek v pražském Centru Franze...

Výběr článků

Načítám