Hlavní obsah

Lucie Vondráčková: Kdyby pro mě nepsal písničky táta, nebudu zpívat

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka Lucie Vondráčková (34) vydala dvojalbum Duety. Je na něm více než čtyřicet písniček, které během své kariéry nazpívala s různými osobnostmi domácí hudební scény. Čtyřnásobná držitelka ocenění TýTý a šestinásobná majitelka stříbrného Českého slavíka si albem splnila sen.

Foto: Universal Music/Jan Tůma

Zpěvačka Lucie Vondráčková vydala dvojalbum Duety.

Článek

Na desce jsou mimo jiné duet Step by Step s Martinem Dejdarem z její prvotiny Marmeláda z roku 1993, či Byla to láska, písnička s Michalem Davidem z poslední desky Oheň z loňského roku. Nechybějí televizní, pohádkové a filmové duety, stejně jako písně z muzikálů Touha, Ať žije rokenrol, Excalibur. Kolekce obsahuje i pět novinek a několik dosud nevydaných nahrávek.

Třešničkou na dortu je úplně čerstvý duet s Karlem Gottem pojmenovaný Čas vánoční.

Jak album duetů vůbec vnímáte?

Každý z nich má v mém životě místo, stejně jako ti, se kterými jsem měla možnost si zazpívat. Je to album plné krásných hlasů. Snad se fanouškům naše cesta časem bude líbit. Pro mě to byla krásná pětadvacetiletá jízda.

Foto: Universal Music

Lucie Vondráčková: Duety.

Tušila jste, že máte ve své diskografii na čtyřicet duetů?

Vůbec ne. S myšlenkou na takové album jsem si začala pohrávat loni, během halového turné s Michalem Davidem. Říkala jsem si, že by bylo hezké dát všechny ty písničky dohromady, protože bych chtěla, aby se všechny hlasy, s nimiž jsem kdy mohla zpívat, sešly na jedné nahrávce. Dřív se celá branže scházela při natáčení silvestrů. Na to teď ale není čas, a tak jsem je všechny pozvala alespoň na stříbrný CD podnos. Myslela jsem si, že skladeb bude tak pětadvacet. V následujících měsících se ale ukázalo, že mám nazpívané dvojalbum.

Jsou na něm původní verze?

Ano, všechny nahrávky jsou tam tak, jak se dochovaly. Každá má svůj příběh a patinu. Ty, které jsem zpívala ve třinácti, bych dnes už totiž nazpívala úplně jinak. Kdybych to navíc udělala, zničila bych je, už by to byly jiné písničky. Každá má své místo v čase.

Jsou v písničkách, které jste nazpívala ještě jako teenagerka, třeba intonační chyby?

Tam je chyb… Hledali jsme spíš správnou atmosféru než dokonalost. Atmosféra budí emoce, dokonalost je chladná. Nejsem technicky dokonalá zpěvačka, ale myslím si, že toho, kdo chce můj příběh slyšet, do něho dokážu svým zpěvem vtáhnout. My si s nahráváním aranží ve studiu vždycky dost hráli. Musíte přesně vystihnout náladu a téma, o kterém se zpívá. Každá věc má svůj příběh a svůj svět. Člověk se musí pokusit nahrát píseň tak, aby s ní byl spokojený i za dvacet let. Nejde mi o trendy, ale o muzikantství.

Foto: Universal Music/Jan Tůma

Jsem sice mámou na plný úvazek, ale zvládám i pracovat, tvrdí Lucie Vondráčková, které mateřství vysloveně sluší.

Kdo byl iniciátorem duetů, které jste natočila?

Většinou si je vyžádaly samy písničky. Vždycky jsem si představovala, jaký hlas by se mi do nich líbil, kdybych je měla nazpívat jako duet, no a někdy se to ukázalo jako nejlepší řešení. Když jsem v té době například něco zkoušela v divadle, hned mě napadl někdo z kolegů herců, který hezky zpíval. Takhle vznikly duety s Martinem Písaříkem nebo Filipem Blažkem. Prostě vznikly, protože to tak asi mělo být. Duety, na kterých se podílely celé skupiny, například Prowizorium, Taktici nebo Street 69, zase vznikly z jejich popudu. Řada duetů také byla natočena pro televizní pořady, to byly většinou tanečnější věci.

S kým bylo nejtěžší duet nazpívat?

Nejtěžší bylo dostat do studia Daniela Hůlku. Písničku Single jsme natáčeli v době, kdy jsme účinkovali v muzikálu Excalibur. Hrála jsem v něm jeho matku a přišlo nám to tak nějak zvrhle normální. Padli jsme si do oka a hráli spolu rádi. Tedy teď můžu mluvit jen za sebe... Dan byl spolu s Petrem Kocmanem jediný, kdo kývl na spolupráci, aniž předem slyšel píseň. Věřil mi. Do studia na poslední chvíli dorazil tak, jak slíbil. Sice po třech měsících, ale dorazil. Takže jsme to stihli.

Zkusila jste někdy napsat písničku sama?

Napsala jsem pár textů, ale hudbu nikdy. Když si hraju na kytaru, vždycky mě to svádí ke známým melodiím, k takovým, které už někdo složil. Nemám v sobě to, co má můj táta, tedy muzikantskou kreativitu, která ho vede úplně novými melodickými cestami. Skládá moc krásné věci.

Říkala jsem mu, že kdyby pro mě nepsal on, nebudu zpívat. S mou mámou, která píše texty, jsou skvělý tým. Mám štěstí…

Nedávno jste řekla, že jste se kvůli narození svého syna vzdala všech uměleckých aktivit. Nechybí vám to?

To jsem řekla? Zdá se mi, že naopak pracuju víc než dřív. Stihla jsem turné, alba Oheň, Duety, tři filmy a ještě DVD z Hittour. Na album Duety jsem nazpívala pět nových písní. Jsem sice máma na plný úvazek, ale nemám pocit, že bych se flinkala. Ráda bych, ale asi to není součástí mé DNA.

Reklama

Výběr článků

Načítám