Hlavní obsah

Lucie o vyhazovu: Byli jsme příliš měkcí

Novinky, Jaroslav Špulák

Lucie, nejslavnější česká kapela, se letos otřásla v základech. Zpívající bubeník David Koller, kytarista Robert Kodym a baskytarista P.B.Ch. 21. ledna vyhodili klávesového hráče Michala Dvořáka.

Foto: Jiří Částka

Zapálení olympijského ohně. EYOWF 2011 - zahajovací ceremoniál (Tipsport arena Liberec, 13.2.2011)

Článek

Ten vydal po třech dnech oboustranného mlčení prohlášení, v němž mimo jiné napsal: "Obávám se, že to znamená konec skupiny Lucie."

Týden poté, 27. ledna, se na svých internetových stránkách www.lucie.cz vyjádřila také zbylá trojice. "Skupina Lucie samozřejmě činnost nekončí, pokračuje dál a připravuje velké květnové koncertní turné... "

Michal Dvořák poskytoval médiím rozhovory, druhá strana se ale k celé záležitosti nechtěla příliš vyjadřovat, činí tak až nyní. Na otázky Práva v pátek odpovídali Koller, Kodym a P.B.Ch.

Proč jste se rozhodli, že se k vyhazovu Michala Dvořáka vyjádříte až s více než měsíčním zpožděním?

Byli jsme domluveni, že s ohledem na něho zveřejníme společné prohlášení v tom duchu, aby mu co nejméně uškodilo. Za tři dny - nevíme, jestli mu Michal Běloušek z naší vydavatelské firmy B Music něco našeptal do hlavy - se k té dohodě otočil o sto osmdesát stupňů a přestal se s námi bavit. Mnohokrát jsme mu telefonovali a posílali esemesky, on na ně ale vůbec nereagoval. Nikdo z nás nečekal, že pustí mezi lidi poplašnou zprávu o tom, že se Lucie rozpadla. Pak následovaly ještě další evidentní lži. Nečekali jsme, že na nás nakydá tolik bahna a že to bude trvat tak dlouho. Nyní se musíme očistit.

Co vás tedy k rozchodu s Michalem Dvořákem vedlo?

Když si řekneme, že budeme tři měsíce dělat na muzice, tak na ní prostě budeme dělat. Jakmile to ale někdo porušil a přestal za tou prací chodit, což se stalo Michalovi, tak nás to začalo zdržovat a měli jsme pocit, že to není spravedlivé. Vztahy začaly úplně rozbředávat. Dělo se to často. Už kolem vydání desky Černý kočky mokrý žáby, což je skoro deset let, jsme se bavili o tom, že to budeme muset řešit. Nebavilo nás třeba, že kdykoli jsme začali zkoušet na turné, zjistili jsme, že si Michal písničky nepamatuje. Vždycky je musel mít zapsané na papíře nebo se nás pokaždé vyptával, co se tam hraje a jaká je tam harmonie. Když má někdo k hudbě přirozený vztah a není mu cizí, takovýhle problém přece nemá.

Když to tak bylo, proč jste to neřešili dřív?

To nás teď mrzí nejvíc. Neřešili jsme to, protože jsme byli kamarádi, kteří jsou příliš měkcí a soucitní. Přesto jsme cítili, že kapelu potřebujeme nějakým zásadním způsobem obrodit.

Na stranu Michala Dvořáka se ale postavila i vaše vydavatelská firma B Music. Jste teď v nezáviděníhodné situaci, protože to vypadá, že mu dává ve všem za pravdu.

Na jeho stranu se bohužel postavil i český Universal Music, kterým vlastně B Music patří. Kladou nám za vinu, že jsme jim nedali vědět, když jsme se s Michalem rozloučili. Vypadá to, že vydavatelství dnes chtějí kapelám určovat, s kým má kdo hrát. To je, jako kdyby se malíř rozhodl, že bude místo krajin dělat zátiší, a jeho vystavovatel by vydal prohlášení, že je šokován atd. Jsou fakt směšní a házejí na nás, že celá ta věc snížila prodejnost desky. Myslíme si, že obě firmy poškozují zájmy vedení a majitelů Universal Music jako takových. Takhle by se neměli chovat ke skupinám, díky kterým prodávají tolik desek.

Jenže vy jste poměrně drahá kapela. Jenom za podpis smlouvy se vám vyplácely miliónové částky.

Jakmile nějaká kapela prodává přes sto tisíc nosičů, zisky plynou v obrovských částkách. Zpočátku zůstávala většina peněz v gramofirmě, ale když jsme získali zkušenosti, podařilo se nám dosáhnout toho, že jsme neměli holý zadek. Museli bychom být úplní oligofrenici, kdybychom chodili s holým zadkem stejně jako v první půlce devadesátých let, kdy jsme byli nejprodávanější skupina a neměli jsme na taxík.

Do sestavy Lucie nyní přibyl kytarista Tomáš Vartecký. Jaký bude mít ve skupině statut?

Tomáš je dlouholetý spolupracovník, protože už někdy v roce 1996 byl z obrovského množství hráčů vybrán konkursem pro Wanastowi Vjecy. Cítíme teď čerstvý vzduch a věříme, že se konečně něco pohne. Je to pro nás skvělá motivace pro budoucnost. V tuto chvíli má Tomáš statut koncertního kytaristy, stejně jako je Tomáš Marek koncertní bubeník.

Těšíte se na nadcházející turné, které začne 7. května?

Těšíme se jako nikdy. Jednak je koncertování vždycky radost a také budou na pódiu konečně samí dobří muzikanti. A nebudeme hrát s mašinkami, což bude také dobré. 

Dokážete si představit, že by se Michal Dvořák jednou do Lucie vrátil?

Doufáme, že se zbláznil jenom na chvíli a že si spolu jednou budeme zase moci dát pivo. Jestli se zbláznil definitivně, tak je nám to líto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám