Hlavní obsah

Los Lobos: kytaroví desperados z L.A. po osmnácté

Novinky, Stanislav Dvořák

Už osmnáctou desku, Tin Can Trust, zařadili do svého katalogu kalifornští Los Lobos (Vlci), jedna z nejvýraznějších jižanských skupin, jež obdržela tři ceny Grammy a nahrála mimo jiné hudbu ke známému filmu s Antoniem Banderasem Desperado.

Článek

Los Lobos začínali v Los Angeles v sedmdesátých letech a první slavnější nahrávku How Will the Wolf Survive? vydali v roce 1984. Producentsky na ní spolupracoval jeden z největších profíků v oboru, T-Bone Burnett.

Od té doby vydali celkem osmnáct desek, odehráli tisíce koncertů, předskakovali Bobu Dylanovi a U2 a na jejich albu The Ride z roku 2004 si zase pro změnu zazpívaly takové veličiny jako Tom Waits, Mavis Staplesová, Bobby Womack a Elvis Costello. Známá je také jejich hudba k filmu Desperado a jednou písní přispěli k soundtracku filmu I'm Not There.

Album Tin Can Trust nezní natolik hispánsky jako Desperado, víc než polovinu tvoří klasický bluesrock, suverénně zvládnutý, se stylovým zpěvem a bohatými sóly. Má kvalitní, nicméně ne unikátní zvuk, podobně hrají desítky slavných amerických kapel.

Zvláštní příchuť mu dodávají skladby jako Jupiter of the Moon, s mystickou atmosférou vzdáleně připomínající The Doors, či španělsky zpívaná Yo Canto, směs Mexika a kytarového rocku. Na Tin Can Trust není ohromující hit, který by zastínil ostatní, ale solidní album funguje jako celek.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám