Hlavní obsah

Liternetur@ Dobré důvody k optimismu

Právo, Jakub Šofar

Psát jakékoli krátké literární útvary není nic jednoduchého. Slova v nich musí sedět pevně. (Chce se mi dodat: pevně jako politici v dozorčích radách. A dodávám to.) Každá varianta slovosledu může mít jiný či další význam. A pomáhá nebo naopak ztěžuje vyznění pointy. A nezapomeňme, že i bezpointový text má pointu – právě v její neexistenci.

Článek

Stalo se to někdy na počátku devětaosmdesátého roku. Bylo už po převratu a já, jako každý, jsem se snažil dohánět, co se dá. Nastoupil jsem do metra, v podpaží Krylova elpíčka, posadil se a otevřel knihu Havlových her.

Čtu, čtu, a najednou cítím pohled. Zvednu oči. Skoro celá protější lavice na mě civí! Otočím se vpravo – sousedka civí taky, nalevo – pán taky civí. Co je na mně divnýho? Nechápu to. Pán zleva se ke mně nakloní: „Mladíku, rychle to schovejte a radši si vystupte. Jste o rok napřed.“ (Civění)

Kachnička: Příběhy osob, zvířat a věcí

Autorem knihy s názvem Kachnička s podtitulem Příběhy osob, zvířat a věcí, obsahující 45 mikropovídek, je Ondřej Tuček, „spisovatel, básník, výtvarník, fotograf, režisér, herec, bubeník, kytarista, zpěvák, korektor, blíženec“ a v tomto případě ještě debutant. Vydalo nakladatelství Dobrý Důvod z Telče.

Autorem knihy s názvem Kachnička s podtitulem Příběhy osob, zvířat a věcí, obsahující 45 mikropovídek, je Ondřej Tuček, „spisovatel, básník, výtvarník, fotograf, režisér, herec, bubeník, kytarista, zpěvák, korektor, blíženec“ a v tomto případě ještě debutant. Vydalo nakladatelství Dobrý Důvod z Telče.

Líbí se mi texty, líbí se mi titul knihy a líbí se mi i název nakladatelství (nejen proto, že i druhé slovo je psáno verzálou). Pro slídily a objevovatele více autorovy stránky otukan.cz a stránky nakladatelství dobryduvod.cz.

Nakladatelství TOGGA se zaměřuje na muzikologii a humanitní obory

Když jsem začal málo známým nakladatelstvím, nabídnu ještě další. Pražské vydavatelství a nakladatelství TOGGA se zaměřuje na muzikologii a humanitní obory. Na svých stránkách nabízí deset knih s dokonalým komentářem, u každé je obálka, velká anotace a v pdf ukázky kapitol, obsahy, rejstříky atd.

Asi nejrozsáhlejším počinem je 1168stránková, 2 kg vážící kniha Pavla Kurfürsta Hudební nástroje z roku 2002 (715 černo -bílých reprodukcí, fotografií a ilustrací, 95 tabulek systematik ladění nástrojů a akustických parametrů). I když poslední knihy mají vročení 2005, v databázi Národní knihovny jsem se přesvědčil, že nakladatelství stále vydává.

Úplně jinou grafickou podobu mají stránky nakladatelství OPUS ze Zblova. Tím, že na obálkách jejich knih se mění jen barva, formát, velikost i řez písma jsou dané, návštěvník má k dispozici jen krátké anotace rozdělené do dvou sloupců: Vydané tituly a Připravujeme.

Svolí psýcha moderního čtenáře k tomu, aby se jí říkalo duše?

Tím podstatným, co „žehná“ jednotlivým knihám a zároveň je spojuje do jednoho edičního pohledu, jsou tři věty z díla amerického básníka Richarda Wilbura (nar. 1921). Budu citovat jen poslední, ty předcházející si najděte sami: Svolí psýcha moderního čtenáře k tomu, aby se jí říkalo duše?

opus.medilek.net

Reklama

Související články

Liternetur @ Míka, Švejk, Babička a Evropa

Když se někdy pokouším – a svatý Šalda je mi svědkem, že se o to opravdu snažím – číst texty některých důstojníků české literární vědy, pokaždé z nich...

Liternetur @ K hájku šláftruňk

Ve čtvrtek večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“ V pátek dopoledne pracuji urputně na jednom textu. Látám stránky, přišívám poutka...

Liternetur@ Chesterton jako lék

Zase a znovu se ujišťuji, že se pořád potácíme ve spirále všeho toho, co už tady bylo. Otevřel jsem staré vydání Nottinghilského Napoleona od Gilberta K....

Výběr článků

Načítám