Hlavní obsah

Liternetur@ Chesterton jako lék

Právo, Jakub Šofar

Zase a znovu se ujišťuji, že se pořád potácíme ve spirále všeho toho, co už tady bylo. Otevřel jsem staré vydání Nottinghilského Napoleona od Gilberta K. Chestertona (v Knihách dobrých autorů vydala Kamilla Neumannová v roce 1921) a čtu hned na začátku o lidském pokolení, jež miluje odjakživa dětské hry.

Článek

Jedna z těchto her, kterou nejvíce pěstuje, jmenuje se „Nechť zítřek jest tmavý“; a je pojmenována také (jak nepochybuji, od sedláků v Shroshire) „Oklamte proroky“.

Jediný posun od dob Chestertonových je, že dnes z toho mají švandu úplně všichni

Hráči velmi pozorně a uctivě naslouchají všemu, co moudří lidé říkají o tom, co se udá v budoucí době. Potom hráči čekají, až tito moudří lidé zemrou a pěkně je pohřbí. Potom jdou a dělají něco jiného. A to je vše. Avšak lidé prostého rozumu mají z toho obrovskou švandu.

Jediný posun od dob Chestertonových je, že dnes z toho mají švandu úplně všichni, nezáleží na kvalitě jejich mozku. Až na pár sýčků a proroků, které nazýváme falešnými.

Z mnoha Chestertonových citátů, jež jsou stále ve hře, jsem vybral jeden vysoce aktuální: Neměníme skutečnost, aby odpovídala ideálu. Měníme ideál – to je pohodlnější. Zlatou bonanzou pro studium tohoto milovníka paradoxů jsou stránky The American Chesterton Society.

Ale nejlepší byznys bude prodej vzduchu 

Tak zisk energetické společnosti ČEZ v prvním čtvrtletí vzrostl na téměř 16 miliard Kč, výroba se počítá v terawatthodinách. Máme se z té zprávy radovat? Jenže ČEZ mohl klidně vydělat 16 miliard dolarů, kdyby ještě trochu víc přitlačil. Však bychom to přežili. Podnikat v elektřině, plynu nebo vodě je solidní byznys.

Zdražíte, lidi i podniky se začnou chovat ekonomicky. Tím se režie výrobců dostane výrazně do nepoměru k odebraným objemům. Tak se zase zdraží. Nakonec se zdraží, protože jsou zastaralé sítě, za což mohou komunisti, Beneš, Hácha, zase Beneš, Masaryk a František Josef řečený Procházka. A může to jít zase od začátku. Ale nejlepší byznys bude prodej vzduchu.

Počítám tak do třiceti let si budete moci objednat vzduch ze Švýcarska. Neplatičům se naopak nafouká trochu smogu z nějakých předměstí bohatých metropolí. Když náhodou někdo začne brblat, tak se utáhne ventilek. Jaký máte osobní rekord v zadržování dechu? Mohla by se z toho časem vytvořit i olympijská disciplína. Takže vydělat 16 miliard Kč s takovými kartami? Žádná extra mistrovská hra. Proč jsem ČEZ přiřadil k Chestertonovi, to je snad jasné. ČEZ – to je veletrh paradoxů.

Chtěl jsem najít v síti něco obecnějšího o paradoxech, ale nakonec jsem se rozhodl uvést adresu, na níž je práce Jiřího Raclavského o jednom z nejlegendárnějších sémantických paradoxů – o paradoxu lháře. Pro mě je to tak složité, že už mi nezbývá síly myslet tím ještě něco postranního.

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur @ Armáda nebo Lennon

Několikrát jsem se na tomto místě vytahoval, že jsem svoji nízkou občanskou uvědomělost před rokem 1989 prokázal mimo jiné i podlým bojem za modrou knížku....

Liternetur @ Míka, Švejk, Babička a Evropa

Když se někdy pokouším – a svatý Šalda je mi svědkem, že se o to opravdu snažím – číst texty některých důstojníků české literární vědy, pokaždé z nich...

Liternetur @ K hájku šláftruňk

Ve čtvrtek večer volá nejstarší potomek: „Čau né! Děláme art, nepřijdu domů!“ V pátek dopoledne pracuji urputně na jednom textu. Látám stránky, přišívám poutka...

Výběr článků

Načítám