Hlavní obsah

Liteární cenu získal Václav Křístek

Právo, František Cinger

Václav Křístek převzal v úterý v Praze Literární cenu Knižního klubu za rok 2004 za svůj román Cesta na poledne. Na 623 stranách se v něm věnuje životu zakladatele jihočeských rybníků Jakuba Krčína. V literární soutěži se tak prosadil absolvent FAMU mající na svém kontě řadu režisérských úspěchů.

Foto: Vladimíra Krejčí

Irena Jonová (vlevo) a Lucie Novotná vítaly návštěvníky Dne řemesel na šumperském Točáku.

Článek

"Román jsem psal od roku 1978 nepravidelně, ale pořád," řekl autor. "Byli jsme v jižních Čechách a zamiloval jsem se do krajiny, stejně jako do východních Čech, a všude Krčín byl. Takže jsem ho poslal do krajiny, kterou mám rád."

Život Krčína z Jelčan (1535 až 1604) je oslaven dílem soustavy rybníků. Už tím inspiruje umělce a historiky. Navíc je jeho mládí zahaleno tajemstvím. Ví se, že byl v roce 1555 ve službách Trčků na pomezí Českého ráje. Čtyři roky poté už působil v jižních Čechách. Co způsobilo změnu jeho působiště? Na to se pokusil odpovědět i Křístek.

O ceně rozhodovala mezi šedesáti rukopisy porota, v níž mj. byli Jaroslav Rudiš, Tereza Brdečková nebo kritik Pavel Janáček. Její předseda Ivan Binar Právu řekl: "Ocenili jsme literární kvality, talent a potom obrovskou práci, kterou autor tématu věnoval. Je to poctivé dílo a mám pocit, že v poslední době historický román v nabídce chybí. Takže přišel včas. Líbí se mi ta figura, Krčín ještě není slavný, nepracuje na rybnících, a aniž by o tom věděl, tak se na svoje dílo, které ho proslavilo, teprve chystá."

Křístek (50) se jako pomocný režisér podílel na mnoha dětských filmech. První samostatnou režií byl film Zvířata ve městě. Podle vlastního scénáře natočil také pohádku Císař a tambor, nebo Deník šílené manželky podle románu Ireny Obermannové. Za vítězství v soutěži získal 50 tisíc korun a právo na vydání knihy, která nyní přichází na trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám