Hlavní obsah

Limetal: Chtěli jsme jít dál

Právo, Jaroslav Špulák

Rocková kapela Limetal vznikla loni na podzim poté, kdy se rozešli čtyři členové skupiny Citron s bubeníkem, současně majitelem autorských práv na název kapely Radimem Pařízkem.

Foto: Lucie Levá

Čtyři členové, kteří založili Limetal. Zleva Jiří Šperl, Jaroslav Bartoň, Václav Vlasák a Fany Michalík

Článek

Zpěvák Fany Michalík, kytaristé Jaroslav Bartoň a Jiří Šperl a baskytarista Václav Vlasák k sobě přibrali znamenitého bubeníka Lukáše Pavlíka a svůj nový projekt pojmenovali Limetal.

Ještě loni vydali singly Na tenkém ledě a Mayday a letos na jaře k nim přidali dvojalbum Pravdu ukáže čas. Na jednom cédéčku jsou novinky Posel dobrých zpráv a Chiméra času, na druhém písničky z repertoáru Citronu, které nynější členové Limetalu složili, s novými texty.

„Limetal vznikl proto, že jsme po našem odchodu z Citronu chtěli jít dál,“ říká baskytarista Vlasák. „Nemohli jsme být v kapele, v níž jsme neměli svobodu, nemohli se na ní podílet autorsky a nemohli jsme říct svůj názor. Není to jednoduchá situace, to si uvědomujeme, ale nám jde především o hudbu, o nic jiného. V Citronu jsme odvedli kus práce, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo. Teď chceme jít dál jako Limetal.“

Vlasák soudí, že na neblahé situaci v Citronu, která vyústila ve vznik druhé kapely, nejvíce vydělali fanoušci. Mají nyní na scéně oblíbený Citron i nový Limetal. „Fanoušci nás podporují a inspirují. Zajímají se, kde budeme hrát, jestli skládáme nové písně a podobně. Navíc nám říkají, abychom dělali trochu jinou hudbu, než jakou dělal Citron,“ sděluje Vlasák.

Písničky jsou děti

Limetal kráčí k vlastní tvorbě, nicméně na albu Pravdu ukáže čas je devět písniček z repertoáru Citronu s novými texty a coververze skladby od Judas Priest V tu ránu, kterou měl Citron také v repertoáru. „Citron a jeho písničky jsou naše děti. Nemůžeme je odhodit a říct, že nás už nezajímají,“ vysvětluje uvedený krok Vlasák.

„Fanoušci Limetalu si také přáli, abychom na našich koncertech hráli starší písně Citronu. Radim Pařízek ale nechtěl, abychom prezentovali ty, u kterých je uveden jako autor, a my tedy byli nuceni, pokud jsme je chtěli hrát, je opatřit novými texty. Ukázalo se, že jsme udělali dobře. Našli jsme v našem středu dobrého textaře Jirku Šperla a jeho nové texty jsou podle nás lepší než ty původní,“ přidává se Bartoň.

Všechny písničky nahrál Limetal naživo v divadle v Hranicích, které patří baskytaristovi Vlasákovi. Od každé pořídil tři verze a nejlepší z nich vybral na desku. K žádným dodatečným úpravám pak už nedocházelo.

Na dvojalbu jsou i dvě původní skladby Limetalu. „Vydali jsme celkem čtyři singly. Jejich sound charakterizuje směr, jakým jsme se rozhodli jít. Využíváme také toho, že teď máme dobrého bubeníka, takže jsme mohli sáhnout i k nápadům, které jsou třeba trochu starší, ale v Citronu jsme je nemohli realizovat,“ konstatuje Bartoň.

Limetal také vyrazil na koncertní pódia. Před sebou má poměrně nabité léto, v jehož rámci se představí na Rockfestu v Pohořelicích, Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí, Rockscapu v Banské Bystrici, Rockové Hranici, Rocku pod Kameňom a dalších akcích. Na podzim pak prý vyjde regulérní debutové album.

Hranický zazpívá tři roky po smrti

Zpěvák Standa Hranický zazní tři roky po své smrti na nové nahrávce. Známý hudebník, který natočil nejslavnější album Citronu Plni energie, by se následující pondělí dožil 65 let.

K nedožitému výročí nahráli jeho bývalí spoluhráči Citronu, kteří nyní hrají pod názvem Limetal, novou nahrávku, v níž použili Hranického starší zpěvové stopy. Ty objevila jeho rodina v pozůstalosti, věnovala je hudebníkům a projekt zaštítila.

Výtěžek z prodeje dvoupísničkového singlu půjde Mobilnímu hospici Ondrášek, jehož pracovníci zpěvákovi pomáhali během jeho nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám