Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Petrem Mukem, Basiková při projevu plakala

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Tereza Seidlová, Gabriela Wolfová

Ve čtvrtek dopoledne se lidé rozloučili se zpěvákem Petrem Mukem (†45) v divadle Broadway v Praze. Vedle Báry Basikové na veřejném rozloučení promluvil Petr Kolář. Do divadla už od rána mířily stovky lidí, pokládaly na pódium s Mukovými fotografiemi květiny. Obřad skončil asi v 10:30.

Článek

Poté se v divadle utvořily fronty, ve kterých lidé čekají na podpis do kondolenční listiny.

Basiková měla proslov připravený, četla ho z papíru. Velmi emotivní slova rozplakala většinu hostů v sále. Basiková situaci s roztřeseným hlasem ustála, ke konci se už neudržela slzám.

"Čus Peťas," zahájil svou smuteční řeč neformálně Petr Kolář. Nakonec použil větu, kterou si s Petrem Mukem během jejich letitého přátelství často opakovali. "Ať jsme nahoře nebo dole, hlavně se z toho nepos...," zakončil Kolář a nabídl své rámě Báře, které se v tu chvíli podlomily nohy.

Manželka Eva Muková na rozloučení nedorazila. Údajně se psychicky zhroutila a již ve středu odjela do Českých Budějovic, kde se ve čtvrtek odpoledne bude konat pohřeb v úzkém kruhu rodiny.

"Eva chtěla být dnes tady, ale psychický stav jí to nedovolil," řekla z pódia divadla Broadway Bára Basiková, která se společně se zpěvákem Petrem Kolářem ujala smutečního proslovu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bára Basiková emotivně prožívá rozloučení s Petrem Mukem.

Většina hvězd seděla v prvních řadách divadla. Karel Gott s manželkou Ivanou, Monika Absolonová, Vilém Čok, Petr Janda a Vendula Auš Svobodová chtěli prožívat smutek v intimní atmosféře bez kamer a blesků fotoaparátu, proto využili prvního patra a lóže.

Nejsilněji prožívala odchod Petra Muka prezidentka nadace Kapka naděje  Svobodová. Když na plátně promítaly záběry Petra Muka s jejím zesnulým manželem Karlem Svobodou, měla ruce v dlaních, plakala a bylo vidět, že je velmi zlomená. Z divadla odcházela ve slunečních brýlích zakrývající uplakané oči.

Z dalších celebrit se přišli s Mukem rozloučit Sabina Laurinová, Libuše Vojtková, Marian Vojtko, Aleš Háma, Dalibor Gondík, Kateřina Brožová, Bohouš Josef a další především muzikálové hvězdy, které se s Mukem potkávaly na jevišti. Blízké přátele zpěváka zastupovala rodina Kočkových a manažer Richard Dušák.

Překvapivě chyběl na posledním rozloučení zpěvák Daniel Hůlka. Ten byl blízkým kamarádem Muka a dokonce odmítl slavit i narozeniny, které měl 1. června. Ještě v úterý potvrdil Novinkám, že na posledním rozloučení bude.

Na pódium s hořícími devítiramennými svícny a velkými fotografiemi oblíbeného zpěváka pokládaly květiny převážně ženy a dívky. Z reproduktorů zněly jeho největší hity.

"Náš největší depešák"

"Je to pro mě šok, byl to náš český depešák. Vzala jsem si v práci volno, prostě jsem musela přijet," řekla ČTK plačící fanynka Jitka Kmeťová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rozloučení s Petrem Mukem v divadle Broadway

Místa v divadle, odkud mohla veřejnost sledovat rozloučení, byla už před začátkem zaplněná, další lidé stáli před vstupem, kde se dění promítalo na dvou obrazovkách.

Před divadlem před osmou hodinou ráno stálo až 50 lidí a čekali, až se dveře otevřou, aby mohli uctít zpěvákovu památku. Květiny v podobě tří velkých oranžovo-bílých srdcí přinesla na místo například rodina Kočkova.

Těžké rozhodování

Na smuteční řeči pronesené Petrem Kolářem se domluvili blízký kamarád Petra Muka Oldřich Lichtenberg a vdova Eva Muková. "Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsme vybrali Petra Koláře. Byli přátelé a letití spolupracovníci. Myslím, že to je správná volba," řekl Novinkám Oldřich Lichtenberg.

Muk i Kolář vyrůstali v Českých Budějovicích. Hráli spolu v několika muzikálech jako Golem, Galileo nebo Johanka z Arku. Byli dobří přátelé.

S Petrem Mukem se přišla rozloučit řada jeho přátel a muzikálových kolegů.

Divadlo Broadway je pro veřejnost otevřené ve čtvrtek od 8:00 do 16:00.

Během slavnostního rozloučení se promítal sestřih ze soukromých i pracovních videí Petra Muka. Zazněly čtyři skladby ze zpěvákova repertoáru, mimo jiné i Stín katedrál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám