Hlavní obsah

Lidé se pokusili zbořit instalaci, která podle tvůrců obsahuje popel Židů

Novinky, Stanislav Dvořák

Velké pobouření vyvolala v Berlíně instalace umělecké skupiny, která si říká „Centrum pro politickou krásu“. Lidé se ji pokusili zbořit a na místě zasahovala policie.

Foto: Profimedia.cz

Podivný sloup údajně obsahuje lidský popel.

Článek

Židovští aktivisté se pokusili poměrně velký ocelový sloup vlastními silami odstranit, ale nepodařilo se jim to a po příjezdu policie svou snahu vzdali. Umělecká skupina ho instalovala už v prosinci a zamýšlela ho i jako varování před spoluprací s protiimigrační stranou AfD.

Autoři uvedli, že obsahuje popel obětí holokaustu. To ale vyvolalo kritiku ze strany židovských organizací, které považují za mimořádně neuctivé manipulování s ostatky lidí, které mají zůstat v hrobech.

Jak poznat Žida. V Polsku vyvolal skandál antisemitský článek v týdeníku

Zahraniční

„Teď po desítkách let považují vnuci německých pachatelů za vhodné opět vyhrabat popel Židů, které týrali za života i potom, a využít ho pro politickou akci,“ uvedl novinář Johannes C. Bockenheimer.

Místní úřady už umělcům nařídily instalaci odstranit, ale ti podali odvolání. Nebude to úplně snadné ani po technické stránce, protože sloup je už zabetonovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám