Hlavní obsah

Lidé opět protestují proti koncertům Alexandrovců

Novinky, Stanislav Dvořák

Internetová skupina Kaputin! protestuje proti vystupování ruského armádního souboru Alexandrovci. Podobné vlny protestů proti armádnímu souboru provázejí téměř každé jejich vystoupení v Česku. Některé země koncerty Alexandrovců i zakazují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Alexandrovci

Článek

Členové skupiny Kaputin!, mezi nimiž jsou Češi, Rusové i Ukrajinci, upozorňují na fakt, že Alexandrovci jsou součástí ruské armády, která napadá okolní země. „Jsem Ukrajinka a ruská armáda útočí na mou zem,“ řekla jedna z žen.

„Jsem z Česka a Ruská armáda okupovala mou zem,“ uvedla další z nich na sociální síti. Skupina Kaputin! chce osobně upozorňovat také návštěvníky sobotního koncertu v Praze, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda.

Foto: Linda Bursová

Sólista Vadim Ananěv známý jako Mistr Kalinka.

V roce 2015 litevské město Visaginas zrušilo koncert ruského Alexandrovova armádního souboru. „Soubor je dědicem sovětské éry,“ vysvětlila novinářům odmítavé stanovisko ředitelka městského kulturního střediska Danute Morkunieneová. V roce 2014 zase zrušili koncert Alexandrovců v polském Krakově ve snaze zabránit demonstraci, která se měla konat kvůli okupaci Krymu.

Alexandrovci nejsou soukromou hudební skupinou, patří k ruské armádě a oficiálně se jmenují Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Velkými příznivci Alexandrovců jsou Helena Vondráčková a Karel Gott, který s nimi například natočil píseň Podmoskevské večery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám