Hlavní obsah

Letošní Shakespeare ve znamení Zkrocení zlé ženy

Právo, Radmila Hrdinová

Komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem v hlavních rolích otevře 23. června Letní shakespearovské slavnosti, pořádané agenturou SCHOK, které do 4. září uvedou celkem osm Shakespearových her ve 139 představeních.

Článek

Hrát se bude na dvou scénách v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Košicích a Zvolenu.

Zkrocení zlé ženy se na Pražský hrad vrací již potřetí. Poprvé bylo uvedeno v roce 1995, o pět let později zahájila další inscenace této komedie tradici slovenskočeských představení. Nyní je nastudoval režisér Daniel Špinar v překladu Martina Hilského.

Oko za oko, Kleopatra i Julie

„Hlavním tématem Zkrocení je zrození ženy. Petruchio z Kateřiny jen odstraňuje nánosy, které na sebe ve svém prostředí nabalila. Když se mu to podaří, tak z kukly vylétne nádherný motýl, který Petruchia miluje jako rovnocenného partnera,“ řekl Právu režisér Špinar.

Na repertoáru se letos objeví i slovensko-česká inscenace poslední Shakespearovy hry Oko za oko – niečo za niečo, falstaffovská dvojice her Veselé paničky windsorské a Jindřich IV., ostravské nastudování Romea a Julie a slovenský Antonius a Kleopatra.

Novinkou bude i Shakespearův dětský den (27. a 28. 6.), kde si děti budou moci vyzkoušet praktiky divadla Shakespearovy doby.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde Shakespeare můj? V Brně

Časy nejlepší kondice brněnské Husy na provázku, a ty byly v roce 1987 na tehdy třítýdenním zářijovém Divadle v pohybu III, připomnělo nedělní uvedení projektu...

Výběr článků

Načítám