Hlavní obsah

Letošní rok nabídne alba U2, R.E.M i Tata Bojs a But

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Hudební rok 2004 prozrazuje již nyní, že nebude chtít zaostat za bohatostí předcházejících let. Vyjdou nová alba Alanis Morissette, R.E.M., Lennyho Kravitze, Norah Jonesové, Support Lesbiens, U2 i Tata Bojs, na programu je celá řada koncertů, známé jsou i termíny velkých letních hudebních festivalů.

Článek

Hudební kalendář je poměrně přesný pouze ve své první polovině. Skupiny a zpěváci, kteří chystají novinky na podzim letošního roku, jsou zatím daleci toho znát názvy očekávaných počinů. Přesto je dobré o jejich aktivitách vědět.

U2 a Buty nevědí

Nejdivočeji se s termínem vydání novinky potýkají irští U2 a zřejmě i česká skupina Buty, které měla nové album naplánované již na loňský rok. Vydala ale pouze výběr Butykvariát a na firmě BMG nebyli schopni přesně sdělit, v jakém termínu se deska nakonec objeví.

Irové oznámili, že na novém albu již pracují. Zpěvák Bono Vox tvrdí: "Býváme při tvorbě alb velmi precizní, a tak nejsme schopni říct, kdy deska vyjde. Když půjde všechno dobře, potom na jaře. Může se ale také stát, že to letos tak tak stihneme."

Naopak jisté je, že šikovná dcera indického sitaristy Raviho Shankara, Norah Jonesová, přijde na začátku února s albovou novinkou nazvanou Feels Like Home. Zatím je na světě singl Unbored, který prozrazuje, že lehounké jazzrockové melodie plné pocitového vnímání světa jsou nachystány stejně vlídně jako na předchozím veleúspěšném albu Come Away With Me (2002).

V první půlce roku se můžeme těšit i na novinku Alanis Morissette, která tvrdí, že její počin o třídu převyšuje všechny předcházející, i na desku vdovy po zpěváku Nirvany Kurtu Cobainovi, Courtney Love. Ta se rozhodla vyměnit drogy za sólovou dráhu a své bolavé srdce si vylila na kolekci America´s Sweetheart.

Možná přijede i Santana

Rok co rok se koncertní agentury předhánějí v nabídce vystoupení pozoruhodných interpretů. Na konci ledna do Čech přijedou vynikající taneční Kosheen, v březnu přijde náročná rocková masáž v podání Němců Einstürzende Neubauten, kteří představí nové album Perpetuum Mobile, psychedelických Monster Magnet a premiérově i rapmetalových Limp Bizkit.

Oznámeno je květnové turné skupiny Jethro Tull a čím dál tím hlasitěji se mluví o květnovém či červnovém příjezdu americké Metalliky a také koncertu famózního kytaristy Carlose Santany, který má v diáři místo pro vystoupení v Praze někdy v létě. Obě tyto akce ale ještě nejsou potvrzeny.

Léto plné festivalů

V létě se budou chtít vytáhnout i pořadatelé letních festival. V Třinci se na Noci plné hvězd představí elita české a slovenské hudební scény (Tři sestry, Pražský výběr, Horkýže slíže, No Name, Chinaski a jako host U.D.O. z Německa) a na malém pódiu jim budou sekundovat klubové naděje obou zemí.

Festival Rock For People v Českém Brodě oslaví desáté výročí a pořadatelé tvrdí, že by rádi uvítali nějakou zahraniční skupinu z kategorie "velkých". Musí se ale mít na pozoru. Loni prodělali více než milión korun a neradi by, aby se situace opakovala. Prvním opatřením je rozumné smrsknutí akce do tří dnů namísto čtyř loňských.

Letní festivalovou sezónu tradičně završí přehlídka v areálu Na Bojišti v Trutnově. Potěšitelná je rovněž zpráva, že na přelomu května a června vyjede na koncertní turné Lucie spolu se symfonickým orchestrem a na fotbalové stadióny vyrazí i skupina Kabát. "Chceme se trefit do období mezi pražským mistrovstvím světa v hokeji a evropským šampionátem v kopané," tvrdí manažer Kabátu Panky.

Hudební akce 2004

Leden

Leden27. Lucie a FOK vystoupí v Obecním domě v Praze

30. koncert skupiny Kosheen v Praze

Únor

Únor6. Zimní Rock for People v Praze

Únor6. Zimní Rock for People v Praze8. udílení 46. cen Grammy v New Yorku

Únor6. Zimní Rock for People v Praze8. udílení 46. cen Grammy v New Yorku17. udílení cen Brit Awards v Londýně

Norah Jones - Feels Like Home

Norah Jones - Feels Like Home100ˇC - Evergreen

Courtney Love - America´s Sweetheart

Březen

Březen12. koncert Einstürzende Neubauten v Praze

Březen12. koncert Einstürzende Neubauten v Praze19. koncert Limp Bizkit v Praze

Březen12. koncert Einstürzende Neubauten v Praze19. koncert Limp Bizkit v Praze20. vyhlášení cen Akademie populární hudby Anděl 2003 v Praze

Březen12. koncert Einstürzende Neubauten v Praze19. koncert Limp Bizkit v Praze20. vyhlášení cen Akademie populární hudby Anděl 2003 v Praze22. koncert Monster Magner v Praze

Lou Reed - Animal Serenade (koncertní album)

Nová deska Lionela Richieho a Lennyho Kravitze

Duben

Duben27. koncert Davida Byrna v Praze

Alanis Morissette - So-Called Chaos

Alanis Morissette - So-Called ChaosTears For Fears - Everyone Loves A Happy Ending

Nové album P.J. Harvey a Bryana Adamse

Květen

Květen19. - 23. česko-slovenské turné skupiny Jethro Tull

Květen19. - 23. česko-slovenské turné skupiny Jethro Tull29. - 30. přehlídka Mezi ploty v Praze-Bohnicích

Nové album Tata Bojs

Červen

Červen25. - 26. festival Noc plná hvězd v Třinci

25. - 27. festival Glastonbury v Anglii

Červenec

Červenec3. - 5. festival Rock for People v Českém Brodě

Červenec3. - 5. festival Rock for People v Českém Brodě9. - 11. festival Colours Of Ostrava

Červenec3. - 5. festival Rock for People v Českém Brodě9. - 11. festival Colours Of Ostrava30. 7. - 1. 8. festival Benátská noc v Malé Skále u Turnova

Nové album Joni Mitchellové

Srpen

Srpen20. - 22. festival Trutnov Open Air

27. - 29. Carling Weekend, festivaly v Readingu a Leedsu v Anglii

Září - prosinec

Září - prosinecNová alba českých skupin Ready Kirken, Kryštof, Wohnout, Support Lesbiens a zahraničních interpretů Coldplay, R.E.M., Neila Younga, Erika Claptona, U2 a Teamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám