Hlavní obsah

Letní filmová škola ocení Lasicu a Bočana

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Letní filmová škola Uherské Hradiště se bude konat 26. července až 4. srpna a ocení režiséra Hynka Bočana či herce Milana Lasicu. Osobně uvedou své filmy a převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Lasica

Článek

Milan Lasica, herec, komik a brilantní textař, uvede například filmy Tři veteráni, Sladké hry minulého léta a Vážení přátelé, ano. Režisér Hynek Bočan uvede dramata jako Pasťák, Bumerang a Čest a sláva.

„Hynek Bočan byl jasná volba, byli jsme rádi, že na naši nabídku kývnul a do Uherského Hradiště přijede. Nemyslím, že bychom měli tolik režisérů, kteří by dokázali v každém období tvorby točit špičkové filmy,“ řekl dramaturg Jaroslav Sedláček.

K dalším hostům patří slovenský filmař Marek Kuboš, autor filmu Poslední autoportrét, nebo představitel rumunské nové vlny Catalin Mitulescu, jenž uvede svou retrospektivu. Program připomene i klasického amerického režiséra Williama Wylera a snímky jako Ben Hur a Prázdniny v Římě. Zkrátka nepřijde ani francouzská nová vlna, o které promluví francouzský profesor Michel Marie.

V sekci Němý film s živou hudbou bude uveden Berlín, symfonie velkoměsta v doprovodu Bennewitzova kvarteta.

Půlnoční delikatesy

Nově je otevřena sekce Příběh jednoho filmu, která uvede díla, jež ve své době měla zásadní roli a jsou považována za přelomová. Je to např. Andaluský pes Luise Buñuela a akční Police Story.

Půlnoční delikatesy se věnují italským giallo filmům, které se vyznačují maskovanými vrahy, bezbrannými ženami a spoustou krve. Sekce Češi v zahraničí připomene kariéru Miroslava Ondříčka, který točil nejen s Milošem Formanem.

V doprovodném programu vystoupí skupiny Monkey Business či Dunaj.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám