Hlavní obsah

Letní filmová škola na téma Irsko

Právo, Michal Procházka
UHERSKÉ HRADIŠTĚ

V Uherském Hradišti bude uvedeno kolem padesáti filmů. Letošní už 31. ročník festivalu Letní filmová škola (LFŠ) se bude konat od 22. do 31. července v Uherském Hradišti a jeho hlavním tématem bude irská kultura.

Článek

Na festivalu bude uvedeno kolem padesáti filmů, jež pocházejí z rukou irských autorů. Do Hradiště by mělo přijet až osm nejlepších irských filmařů. Kromě toho bude celou dobu znít Uherským Hradištěm irská tradiční hudba, během přehlídky se uskuteční mnoho koncertů, na nichž vystoupí desítky interpretů. Lákadlem pro hudební fanoušky bude společný koncert, na němž vystoupí Larla O'Lionáird a česká skupina Čechomor.

"Loni v květnu jsem navštívil Dublin a byl jsem jím ohromen, Irsko je pro mě tak trochu zemí zaslíbenou," svěřil se Králík. "Hledali jsme právě téma dalšího programového cyklu a inspirovala nás historie této země, která zažívala revolty a boje proti silnému a velkému nepříteli. Dokládá, že i malý národ může být silný a pro druhé inspirativní," popsal Králík genezi toho, jak vznikl cyklus Na vlnách revolty.

Odboj či revolta se bude během festivalu objevovat hned v několika podobách. Vedle tematických filmových okruhů dalo toto téma vzniknout i sprejerské "revoluční" znělce, kterou představitelé LFŠ také ukázali včera poprvé veřejnosti.

Letní filmová škola má přitom asi o 2 milióny vyšší rozpočet, než měla minulý rok, ačkoliv obdržela od ministerstva kultury mnohem menší státní dotaci, přiznal Králík. "Ovšem podařilo se získat dva silné partnery, kteří letošní rozpočet podpořili, takže dnes můžeme snad tvrdit, že festival je finančně zajištěn," vysvětlil.

Organizátoři doufají, že se v Hradišti objeví i populární zpěvák Bono ze skupiny U2. Pozvaní jsou i režiséři Neil Jordan či Jim Sheridan a možná přijede i Miloš Forman. Už dnes je ale jisté, že se návštěvníci mohou najisto těšit na divadelní vystoupení bratří Formanů s jejich Boudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám