Hlavní obsah

Letenské sady ovládne na tři týdny nový cirkus

Právo, Radmila Hrdinová

Festival nového cirkusu Letní Letná, jehož 16. ročník otevřelo ve středu 14. srpna vystoupení francouzské provazochodkyně Tatiany-Mosio Bongongy, promění pražské Letenské sady na tři týdny v centrum akrobacie a divadla.

Foto: Audric Gagnon

Kanadští vousáči z Cirque Alfonse vládnou velkou silou a obratností.

Článek

Výjimečné zážitky slibují představení zahraničních souborů. Řada z nich se na Letní Letnou opakovaně vrací. Platí to i o kanadských vousáčích ze souboru Cirque Alfonse, kteří si před dvěma lety získali obdiv odvážnými akrobatickými kousky prováděnými s lehkostí a burleskním humorem. Tentokrát přivážejí novinku nazvanou Tabarnak.

„Je to něco jako novocirkusový muzikál, fiesta, hudba stoupající k oblakům, pozvánka na společnou sešlost, na oslavu nebe a pekla a všeho mezi tím,“ popisují produkci aktéři Cirque Alfonse.

Inspirovali se k ní kostelem, jenž je na quebeckém venkově, odkud pocházejí, centrem celé komunity. V živém hudebním cirkusu se dotknou pojmů svátost i bezbožnost.

Foto: Mario del Curto

Cirque Aïtal má v sobě něhu a poezii klaunů.

Zakladatelé Cirque Aïtal Viktor Cathala a Kati Pikkarainen patří k umělcům, kteří se dokážou povznést nad svou fyzickou dokonalost a dívat se na svět s humorem.

To předvedou i ve svém novém představení Saison du Cirque (Cirkusová sezona), v němž propojují styly a talenty z celého světa: od sourozenců Kanakových z východní Sibiře, kteří s lehkostí létají vzduchem, přes švédského žongléra Matiase Salmenaha až po jezdeckého akrobata Ludovica Baladina. A vystoupí samozřejmě i Viktor a Kati.

„Kati je důvod, proč milovat klauny. Je nejpřitažlivější klaun, jehož Letní Letná viděla. Když ji sledujete, projdete si postupně fázemi od počátečního děsu, přes lehký údiv až k naprosté fascinaci. Je to klaun, který vás pohltí,“ říká manažerka Letní Letné Ivana Pěkná.

Lze spojit akrobacii s operním zpěvem? Trojice akrobatů z belgického souboru Théâtre d’Un Jour si k představení Strach – A Fear song přizvala ke spolupráci sopranistku Julii Calbete. Režisér a umělecký vedoucí souboru Patrik Masset propojil akrobacii, operní zpěv, tanec a divadlo.

„Je to nepochybně cirkus v surovém stavu. Je to ale i zasvěcovací příběh s otiskem modernosti, opravdovosti a vytříbenosti,“ hodnotí produkci kritika.

Foto: Ian Grandjean

Akrobatky v Projektu.PDF dokážou totéž co muži.

Artistky z předních francouzských souborů přivezou do Prahy Projekt.PDF (Projekt PDF). Sedmnáct žen na scéně míchá různé druhy akrobacie a divadla. Jejich představení se dotýká témat jako kulturní dědictví, soupeření pohlaví, průnik soukromého a veřejného života, sebedůvěra, samota, solidarita, bolest a radost z narození dítěte a řady dalších.

Letní Letná je zároveň největší přehlídkou domácí novocirkusové scény. Premiéru inscenace Heroes (Hrdinové) uvede 23. srpna Losers Cirque Company. Cirk La Putyka pozve ve své letošní novince Isole diváky na místo překypující radostí, hravostí a hudbou.

Vystoupí i oblíbený soubor VOSTO5, Holektiv, Bratři v tricku, Squadra Sua a další. A nebudou chybět tematické večery Cirksession a Žonglérská galashow, Den s Českou televizí, Českým rozhlasem anebo Víkend se Zdravotním klaunem. Letní Letná myslí i na děti, pro něž chystá na každý den bohatý program. Od dopoledních hodin se hrají dětská představení, připraveny jsou výtvarné a cirkusové dílny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Několik tipů pro návštěvníky Letní Letné:

Vstupenky lze zakoupit on-line na www.letniletna.cz. A to buď na jednotlivá představení, anebo vouchery na nákup vstupenek na libovolné představení.

Na představení je dobré přijít s předstihem, většina produkcí se odehrává ve stanech s volným sezením a je nutno počítat s delší frontou.

V areálu Letní Letné je možné zakoupit občerstvení nebo posedět u venkovních barů s hudební produkcí.

Letní Letná nabízí hlídací službu pro rodiče, kteří si chtějí užít večerní představení bez dětí. Je nutno ji rezervovat na webu Letní Letné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám