Hlavní obsah

Lennonovy písničky pro Dárfúr

Právo, Jaroslav Špulák

Nadčasové písničky bývalého člena skupiny Beatles a sólového bojovníka za mír a rovnoprávnost Johna Lennona posloužily jako nosný pilíř pro dvojalbum Make Some Noise: The Amnesty International Campaign To Save Darfur. Spojily na něm síly hvězdy současného hudebního světa z různých stylových oblastí a předělaly po svém písně hudebního mírotvorce.

Článek

Cílem alba je upozornit na problém v súdánském Dárfúru, kde dochází k porušování základních lidských práv. Tato oblast je synonymem pro genocidu, hlad, únosy, věznění a znásilňování. Výtěžek z prodeje kolekce poputuje na konto organizace Amnesty International, která peníze okamžitě použije pro humanitární pomoc postižené oblasti.

Majitelka autorských práv na realizované písně, vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono, prohlásila: "Je zvláštní, že díky této kampani pozná hudbu, která byla tak důležitá pro mou generaci, tolik nových lidí. John tvořil, aby inspiroval ke změnám. Když budeme bránit lidská práva člověka, můžeme dosáhnout lepšího světa."

Pohlédneme-li na samotné nahrávky, povedené střídají méně zdařilé. U2 jsou například v písni Instant Karma zcela bez výrazu a Tokio Hotel se v její síle rovnou ztratili. Píseň #9 Dream v podání R. E. M. táhne pouze hlas Michaela Stipea a Avril Lavigneové píseň Imagine prostě neuvěříte, protože je příliš mladá na takové poselství.

Spojení Aerosmith s reggae partou Sierra Leone's Refugee All Stars v písni Give Peace A Chance je více efektní než funkční. Nové kouzlo takovému hitu sotva kdo vymyslí.

Pozoruhodná je naopak Christina Aguilera v bluesově laděné Mother, Lenny Kravitz v provokativním provedení písně Cold Turkey či The Black Eyed Peas v radostné gospelové Power To The People. Nejpovedenější jsou ale romantická verze skladby Isolation v podání skotských Snow Patrol a energická vypalovačka Working Class Hero od Green Day.

Různí: Make Some Noise: The Amnesty International Campaign To Save Darfur Warner Music, 53:54 a 50:01

Reklama

Výběr článků

Načítám