Hlavní obsah

Legendární Soft Machine přivezou nové skladby

Právo, Alex Švamberk

V pražském Paláci Akropolis vystoupí ve čtvrtek jedna z nejvýznamnějších britských kapel přelomu šedesátých a sedmdesátých let, canterburští Soft Machine. Spolu s Pink Floyd stáli v roce 1967 u zrodu britské psychedelické scény.

Článek

Pod vlivem elektrického jazzu Milese Davise se Soft Machine už koncem šedesátých let zaměřili na fúzi jazzu a rocku, která ovlivnila vznikající scénu progresivního rocku. Během sedmdesátých let se stále víc zaměřovali na jazzrock.

V novém tisíciletí se Soft Machine vrátili, přičemž v obsazení nechyběli muzikanti z nejslavnější éry skupiny v čele s baskytaristou Hughem Hopperem a saxofonistou Eltonem Deanem. I kytarista John Etheridge a bubeník Jim Marshall v kapele hráli už v sedmdesátých letech. Obnovená kapela však nežila z minulosti a začala vydávat nové desky.

Marshall nechtěl comeback

"Nebudu vám nic nalhávat, byl jsem proti reunionu, protože jsem nechtěl něco opakovat. Vracet se není dobrý nápad. Domníval jsem se, že Soft Machine představují uzavřenou minulost," sdělil Právu Jim Marshall. Nakonec ale v obnovené kapele hraje: "Jak se ale ukázalo, měli jsme všichni stejný názor, zajímala nás atmosféra, která dříve panovala v kapele, ale chtěli jsme vytvářet nový materiál."

Postoji skupiny je podřízen i repertoár pražského koncertu. "Budeme hrát hlavně nový materiál," oznámil Marshall. "Pamětníci se však dočkají i známých skladeb. Běžně hrajeme některé starší jako Kings And Queens a Facelift. Pak má ale významnou roli improvizace."

V tvorbě skupina pokračuje i po smrti saxofonisty Eltona Deana. Nová deska Steam se na pultech objeví 5. října, hraje na ní saxofonista Theo Travis, který s kapelou hrál na některých koncertech, na nichž Elton nemohl ze zdravotních důvodů vystupovat. "Když zemřel, Eltonova vdova nám řekla, že jeho přáním bylo, abychom pokračovali," uzavřel Marshall.

Reklama

Výběr článků

Načítám