Hlavní obsah

Led Zeppelin vyhráli. Podle soudu neukradli Stairway

Novinky, Stanislav Dvořák

Bývalí členové kultovní skupiny Led Zeppelin neukradli melodii Stairway to Heaven. Rozhodl tak soud v Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Spokojený Robert Plant po skončení soudu

Článek

Žaloba tvrdila, že Jimmy Page nebo Robert Plant slyšeli skladbu Taurus od skupiny Spirit z roku 1967 a na základě toho napsali úvod ke Stairway to Heaven, jedné z nejslavnějších melodií všech dob.

Soud ale rozhodl, že melodie ve své podstatě nejsou tak podobné, i když nepopřel, že Robert Plant patrně měl přístup k desce s písní Taurus.

Právník kapely Spirit tvrdil, že jejich starší song Taurus je velmi podobný úvodu Stairway To Heaven a že obě skupiny několikrát společně vystupovaly, takže Led Zeppelin museli melodii znát.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvák Led Zeppelin Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page na snímku z roku 2012

Ukázalo se ale, že si žádný svědek nevzpomíná na konkrétní koncert, kde by Led Zeppelin prokazatelně seděli a poslouchali tuto píseň. Jimmy Page uvedl, že o písničce v životě neslyšel a že si nevzpomíná, jestli si vůbec někdy pustil desku skupiny Spirit, vzhledem k tomu, že desek vlastní tisíce. Robert Plant na otázky advokátů často odpovídal, že si nemůže pamatovat, co se stalo před 40 lety.

V roce 2007 zvolili čtenáři Novinek notoricky známou Stairway to Heaven druhou nejlepší rockovou baladou v dějinách. První místo přiřklo 46 000 účastníků ankety baladě Nothing Else Matters od Metalliky. Třetí byla Bohemian Rhapsody od Queen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám