Hlavní obsah

Led Zeppelin konečně vyhráli. Stairway to Heaven není ukradená

Novinky, Stanislav Dvořák

Stairway to Heaven, největší hit kultovní rockové formace Led Zeppelin a jedna z nejslavnějších písní všech dob, není ukradená, uvedl americký odvolací soud. Roky táhnoucí se spor tak snad definitivně končí.

Foto: archív, Právo

Kytarista Jimmy Page

Článek

Led Zeppelin byli v roce 2014 obviněni, že Stairway to Heaven kopíruje neznámou píseň Taurus od americké skupiny Spirit. Taurus je o tři roky starší než Stairway to Heaven. Nyní soud v San Francisku potvrdil rozsudek z roku 2016, že Led Zeppelin nekopírovali.

Kauza byla hodně propírána v médiích, protože se jedná o extrémně slavný hit a písničku Taurus skoro nikdo neznal. Navíc na první poslech nebyla moc podobná a obvinění ani nevznesl sám autor, kterým byl kytarista Randy Wolfe, známý také jako Randy California. Ten zemřel v roce 1997. Soudní tahanici vyvolal Michael Skidmore, který jen spravuje jeho dědictví.

Jeho podivná žaloba se částečně zakládala na tom, že Led Zeppelin a Spirit spolu hráli nedlouho poté, co vznikla píseň Taurus. Jimmy Page z Led Zeppelin prý mohl slyšet riffy a zapamatovat si je.

Led Zeppelin vydají k padesátinám knihu

Kultura

Zpěvák Robert Plant a kytarista Jimmy Page jsou oba zapsáni jako autoři Stairway to Heaven, a kdyby soud prohráli, mohli by přijít o miliony dolarů.

U soudu v roce 2016 se ukázalo, že si žádný svědek nevzpomíná na konkrétní koncert, kde by Led Zeppelin prokazatelně seděli a poslouchali tuto píseň. Page uvedl, že o písničce v životě neslyšel a že si nevzpomíná, jestli si vůbec někdy pustil desku skupiny Spirit, vzhledem k tomu, že desek vlastní tisíce. Plant jen suše konstatoval, že si nemůže pamatovat, co se stalo před více než 40 lety.

Led Dredelin. Reggae hudebníci složili poctu Led Zeppelin

Kultura

V roce 2007 zvolili čtenáři Novinek Stairway to Heaven druhou nejlepší rockovou baladou v dějinách. První místo přiřklo 46 000 účastníků ankety baladě Nothing Else Matters od Metalliky. Třetí byla Bohemian Rhapsody od Queen.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám