Hlavní obsah

Laureát na Oscara Karel Černý dostane i Českého lva

Právo, míš

Jubilejní 20. ročník výročních cen České filmové a televizní akademie ocení v sobotu večer v pražské Lucerně Českým lvem za mimořádný přínos české kinematografii architekta a výtvarníka Karla Černého.

Foto: Vachler Art Company

Karel Černý

Článek

Devadesátiletý rodák z Plzně se jako výtvarník podílel téměř na stovce filmů a na více než stovce televizních inscenací.

Spolupracoval například s Karlem Zemanem (Cesta do pravěku), s Jaroslavem Papouškem (Hogo fogo Homolka), Jindřichem Polákem (Nebeští jezdci), Karlem Kachyňou (Trápení) a s Milošem Formanem. S tím pracoval na Černém Petrovi, Láskách jedné plavovlásky, Hoří, má panenko a v roce 1984 na Amadeovi, za kterého dostal amerického Oscara. Ze seriálů se podílel například na Hříšných lidech města pražského.

V průběhu sobotního večera budou dále udělena ocenění za nejlepší výkony a nejlepší film loňského roku. S dvanácti nominacemi se o ně uchází drama Bohdana Slámy Čtyři slunce, o jednu méně má dobová detektivka Ve stínu Davida Ondříčka. Odpad město smrt (Jan Hřebejk) má deset nominací, Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka (Jan Prušinovský) jich má devět a Polski film (Marek Najbrt) sedm.

Celkově se nominace týkají dvanácti ze třiceti loni natočených celovečerních hraných filmů. Z patnácti dokumentů jsou nominovány snímky Dva nula Pavla Abraháma, Láska v hrobě Davida Vondráčka, Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové, Váňa od Jakuba Wagnera a Věra 68 Olgy Sommerové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám