Hlavní obsah

Lasica s Kolářovou jiskří v Půldruhé hodině zpoždění

Právo, Radmila Hrdinová

Inscenace hry Půldruhé hodiny zpoždění se stala diváckým hitem letošního Léta hereckých osobností, jež ve spolupráci se Švandovým divadlem uvádí do poloviny září Studio Dva.

Článek

Hra dvojice francouzských dramatiků a scenáristů Jeana Della a Géralda Sibleyrase nenabízí nijak zvláště rafinovanou dramatickou zápletku, ale zato vtipný konverzační dialog, z něhož dva výteční herci, jako jsou Daniela Kolářová a Milan Lasica, dokázali vytěžit maximum.

Už po otevření opony sehraje Lasica skvostnou bezeslovnou etudu na téma manžela trpělivě čekajícího na svou stále se vypravující ženu. Na večeři k Pierrovu společníkovi ale odejdou až s oním půldruhahodinovým zpožděním, protože Laurence cítí neodkladnou nutnost vyřešit jejich manželství, jež se po odchodu dětí a na prahu důchodu podle ní ocitlo v krizi.

A řeší to se vší tragikomičností frustrované manželky, matky i zhrzené umělkyně, zatímco Pierre si zachovává nad domnělou krizí nadhled. Dojde na to, že si paradoxně vyčtou svou manželskou věrnost a poté začnou hledat návod k oživení upadajícího sexuálního života. Ale to už nechť si diváci půldruhahodinové inscenace vychutnají sami.

Výteční herci

Režisér Patrik Hartl se rozumně spolehl na obě herecké osobnosti, jejich zkušenosti, vzájemné partnerské jiskření a hlavně evidentní radost ze společné hry. Daniela Kolářová skvěle vystihuje nesnesitelnost puntičkářské a manželskou krizi si hýčkající Laurence, která si svůj potlačovaný vztek a energii odreagovává na tvorbě avantgardního plátna.

Milan Lasica předvádí své vytříbené umění glosovat pouhým výrazem tváře či pohybem danou situaci, suše uplatnit pointu a hlavně s jemným úžasem objevovat, že se ocitl v pozici manžela, který cokoli řekne, může, a také je použito proti němu.

Půldruhé hodiny zpoždění je komedie, kterou ocení spíše manželské dvojice, jež mají zkušenost podobnou protagonistům hry, přičemž je celkem vedlejší, že Pierre a Laurence jsou na tom finančně podstatně lépe než naše "panelákové" dvojice. Ale především je to onen příslovečný herecký koncert Milana Lasici a Daniely Kolářové.

Jean Dell a Gérald Sibleyras: Půldruhé hodiny zpoždění

Režie Patrik Hartl, scéna Ivo Žídek, kostýmy Vlaďka Prudičová, hudba Marko Ivanovič. Premiéra 14. 6. 2007, hraje se do 16. 9. ve Švandově divadle v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám