Hlavní obsah

Lasica a Polívka, dva sólisté na jevišti

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu Slovenské divadlo v Praze uvedlo bratislavské Štúdio L+S v Divadle Bez Zábradlí minulý týden Harwoodova Garderobiéra s Milanem Lasicou a Boleslavem Polívkou v hlavních rolích. Hra o zestárlém herci-principálovi shakespearovské divadelní společnosti a jeho věrném garderobiérovi je vděčnou příležitostí pro dvojici výborných herců, jakými Polívka i Lasica bezesporu jsou.

Článek

Hra je také příběhem divadla, jeho zákulisí, lásek, vůně šminek, velké únavy i nezdolné energie, jež žene herce na scénu i v extrémních podmínkách. To vše ale z Garderobiéra režiséra Romana Poláka vyčteme jen tzv. v druhém plánu.

Kabaretně laděná inscenace předvádí především oba herce v jejich typických a divácky vděčných polohách: Polívkovu pohybově-mimicky-slovní ekvilibristiku a Lasicův šarm a sžíravou (sebe)ironii. Mezi tím se pohybuje výborná Emília Vášáryová v roli Lady a snaží se uhrát vztahy a témata, jež inscenace postrádá.

Polákův Garderobiér je sólistickým koncertem dvou velkých hereckých osobností, ale k hořce tragikomické Harwoodově hře se daleko lépe přiblížil Martin Huba s Miroslavem Táborským v inscenaci Divadla Na zábradlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám