Hlavní obsah

Lady Gaga a Tony Bennett na společném výletě do dějin jazzu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá poněkud nepravděpodobně, nicméně je to potvrzené. Osmadvacetiletá americká popová zpěvačka Lady Gaga a o šedesát let starší popová legenda Tony Bennett spolu nahráli album. A vrátili se na něm k jazzovým standardům.

Foto: Universal Music

Lady Gaga a Tony Bennett

Článek

Jde přitom o spolupráci, která byla avizována dlouho dopředu, byť se první informace o ní jevily být spíše mediální „kachnou“. V září roku 2012 americký zpěvák Bennett prozradil, že má v plánu nahrát se zpěvačkou Lady Gaga album s jazzovými standardy.

Vysvětlil, že mu jeho profesní kolegyně před pár týdny zavolala z Nového Zélandu a celý nápad iniciovala.

„Řekla, že se mnou chce nahrát jazzové album, a já jí na to odpověděl, že s tím tedy počítám,“ sdělil Bennett. Dodal, že by jim měl ve studiu při nahrávání sekundovat swingový big band.

Již dříve Bennett řekl, že Lady Gaga je fenomenální jazzová zpěvačka a všestranná umělkyně. „Je to hudební Picasso,“ popsal ji.

Jejich spolupráce začala vydáním nahrávky The Lady Is A Tramp na Bennettově albu Duets II, které vyšlo v září roku 2011, a pokračovat bude letos 19. září, kdy se v obchodech objeví společně zrealizovaná kolekce Cheek To Cheek.

Rok natáčení

Společné album hvězdy natáčely v New Yorku a celý proces trval více než rok. Obsahovat bude nejenom duety obou umělců, ale i několik písní, které Tony Bennett a Lady Gaga natočili sólově.

Nabídne zajímavé kousky z jazzové historie, takzvaný Great American Songbook, tedy například legendární jazzové a swingové skladby Anything Goes, It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), Sophisticated Lady, Lush Life nebo titulní Cheek To Cheek.

Na natáčení kolekce se podílela řada hudebníků. Bylo mezi nimi Bennettovo doprovodné kvarteto, tedy Mike Renzi, Gray Sargent, Harold Jones a Marshall Wood, dále například znamenitý pianista Tom Lanier, jazzový trumpetista Brian Newman, na některých písních se podíleli saxofonista Joe Lovano a flétnista Paul Horn, který bohužel nedávno zemřel.

„Cheek To Cheek vzniklo z velmi organického přátelství a vztahu, který spolu s Tonym za ta léta máme. Celý projekt si vyžadoval hodně společného úsilí. Pro Tonyho bylo důležité, aby to byla jazzová deska. Já jazz zpívám od malička a opravdu jsem chtěla ukázat autentickou stránku tohoto žánru. Udělali jsme desku jazzových písní, které ale mají moderní nádech,“ uvádí na adresu nového projektu Lady Gaga.

„Mezi mnou a Tonym může klidně být šedesátiletý věkový rozdíl, ale když zpíváme jazz, nedělí nás nic,“ vyjádřila se ještě popová zpěvačka.

Oba míří do Prahy

Prvním hitem Tonyho Bennetta, který dosud vydal čtyřiapadesát studiových nahrávek, byla skladba Because of You ze stejnojmenného debutového alba z roku 1952. Následovaly další úspěšné písně – Cold, Cold Heart, Rags to Riches či Stranger in Paradise.

V roce 1962 nahrál jednu ze svých nejznámějších skladeb, I Left My Heart in San Francisco. Jeho kariéra začala ale koncem šedesátých let minulého století upadat, nedařilo se mu ani v osobním životě, přišel o manažera a neměl podepsány žádné nahrávací smlouvy.

Foto: Sony Music, Sport.cz

Lady Gaga se představí v O2 areně 5. října, Tony Bennett zazpívá v Kongresovém centru 20. září.

V roce 1979, když se mu rozpadlo druhé manželství, málem zemřel po předávkování kokainem. V devadesátých letech se vrátil na scénu a následně nahrál několik úspěšných alb. Již uvedená nahrávka Duets II (2011) dokonce ovládla americký albový žebříček Billboard 200.

Bennett má na kontě sedmnáct cen Grammy, přičemž jedna z nich je za celoživotní dílo. Celosvětově prodal více než 50 miliónů alb. Je také uznávaným malířem. Namaloval například i obraz Lady Gaga, která mu pózovala nahá.

Lady Gaga se proslavila písněmi Just Dance a Poker Face ze svého debutu The Fame (2008). Na kontě má pět cen Grammy, dvě z nich si vysloužila díky skladbě Bad Romance z EP The Fame Monster (2009).

Z druhého alba Born This Way (2011) jsou hity Born This Way, Judas, Edge Of Glory, You And I a Marry The Night.

Začátkem listopadu 2013 vydala třetí studiovou desku Artpop. Oba umělci vystoupí v letošním roce v Praze, byť každý zvlášť. Lady Gaga se představí v O2 areně 5. října, Tony Bennett zazpívá v Kongresovém centru 20. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám