Hlavní obsah

Ladův obraz se prodal za milión korun

Praha

Obraz Josefa Lady Mikuláš, čert a anděl z roku 1944 se na sobotní aukci společnosti Dorotheum prodal za 850 000 korun. Více než dvakrát tak dílo překročilo vyvolávací cenu, která byla 400 000 korun. I s aukční přirážkou ve výši 20 procent nový majitel za obraz zaplatí přes milión korun. Jde o nejvyšší cenu za Ladův obraz.

Foto: ČTK

Obraz Josefa Lady Mikuláš, čert a anděl z roku 1944

Článek

Obraz do aukce přišel ze zahraniční soukromé sbírky. Pořadatelé dražby o něm říkají, že jde o dílo výjimečné hodnoty, které je na trhu k dostání jen zřídka. Je neobvyklý také větším formátem.

Podle serveru artplus.cz, který srovnává ceny českého trhu s uměním, jde o nejvyšší sumu, kterou Ladovo dílo na českém aukčním trhu dosáhlo, řekl za pořadatele aukce David Laňka. Nejvyšší sumy, kterých zatím Ladova díla na aukcích dosahovala, byly mezi 500 000 až 700 000 korun.

Ladova díla se dlouhodobě dobře prodávají, málokdy se dražitelům vracejí jako neprodaná. Vrchol prodejnosti podle serveru spadá do roku 2010, kdy se suma za všechna prodaná díla na českých aukcích blížila pěti miliónům korun. Tehdejší zájem o Ladu mohl být vyvolán několika velkými výstavami, které autor krátce předtím měl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám