Hlavní obsah

Kvůli penězům ČT nemusí rušit pořady

Právo, jp
PRAHA

Česká televize nemusí ve druhém pololetí rušit žádné pořady, ani když nebyly zvýšeny koncesionářské poplatky. "Požadavky vysílacího plánu jsou pokryty," řekl na středeční Radě ČT vrchní ředitel František Lambert. "Současná finanční situace nám ale neumožňuje tvorbu nových pořadů," uvedl dále Lambert.

Foto: Klára Kašparová

Účinkuje Lukáš Hejlík a všichni herci ze souboru Listování, kteří mají 26. ledna čas

Článek

"Pořady udržíme, ale neříkám, že některý kvůli jeho nízké sledovanosti či opotřebovanosti u diváků nezrušíme," dodal pro Právo generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Ten také na včerejší radě oznámil, že odvolal z funkce dosavadní programovou ředitelku Markétu Luhanovou, která bude v ČT nadále vykonávat funkci šéfky programové skladby. Na místo programové ředitelky jmenoval od 1. července Evu Vrtiškovou (43 let), která pracovala od roku 1994 do roku 1999 v TV Nova jako vedoucí oddělení výzkumu, marketingu a strategie. V roce 1999 ale nepřešla na Barrandov s tehdejším generálním ředitelem Vladimírem Železným a zůstala v tehdejší servisní organizaci ČNTS jako vedoucí programu a produkce. Vrtišková se před půl rokem jako externistka podílela na vypracování programové strategie ČT.

"Důvody výměny nehodlám ventilovat, protože si Markéty Luhanové vážím," uvedl veřejně na radě Janeček. Přesto ho však někteří radní kritizovali, že důvody výměny nechce zveřejnit. "Pohrdáte radou," podotkl v diskusi radní Dobromil Dvořák.

Platy se snižují

Rada také včera schválila manažerský Janečkův manažerský plat. Ten činí od 1. července 115 tisíc korun měsíčně a k němu je možno přiznat pololetní odměnu maximálně ve výši 300 tisíc korun. V případě odchodu z funkce nebude Janečkovi přiznáno odstupné.

Platy se snižují v celé České televizi. Janeček na středečním jednání rady informoval, že byly v ČT zrušeny 13. a 14. platy, snižují se i základní mzdy, roste ovšem pohyblivá složka platů. Zaměstnanci ČT však budou mít celoročně nárok na dvouprocentní valorizaci mezd.

Janeček ve středu na radě informoval, že bude bojovat o udržení losování Sportky a Štastných 10 a hodlá Českou televizi přihlásit do výběrového řízení, jež hodlá na podzim vyhlásit generální ředitel Sazky Aleš Hušák, pokud jde o vysílání těchto loterií.

Nova také reorganizuje

Od dnešního dne dochází k některým personálním změnám i v TV Nova. Podle informací Práva se má Pavel Zuna stát poradcem generálního ředitele Petra Dvořáka. Významnou funkci koordinátora vývoje nových pořadů Novy bude zastávat herečka a spolutvůrkyně úspěšného pořadu Tele-tele Veronika Žilková. Mezi novináři včera kolovala zpráva, že z Novy odchází její mluvčí Dan Plovajko. "Není to pravda, v Nově zůstávám," řekl včera Právu Plovajko.

Reklama

Výběr článků

Načítám