Hlavní obsah

Kvalitní muzikantství a vtip. Peter Lipa pokřtí album Dobré meno

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský muzikant a zpěvák Peter Lipa představuje už léta dokonalé propojení jazzu a popové lehkosti. Nové studiové album Dobré meno to jistě potvrdí. Lipa ho pokřtí na koncertech 10. a 11. května v pražském klubu JazzDock.

Foto: Jakub Gulyaš

Peter Lipa

Článek

Lipa vychází z blues, soulu a funku, které prezentuje moderní, lehce „stravitelnou“ formou. Kvalitní muzikantství u něj neslouží exhibici, ale písničce. Mimořádně důležité jsou kvalitní texty, které vše posunují do středoevropsky ironické nebo občas nostalgické roviny. Poetické obraty mu dodávají mistři slova jako Milan Lasica, Vlado Krausz nebo Rudo Rusiňák.

„Natáčet ve studiu byl pro mě vždycky svátek. Dodnes to tak platí a nejinak tomu bylo i v případě alba Dobré meno. Můj koncept je skoro vždy stejný. Nejdříve texty, potom první demoverze, potom setkání s kolegy, příprava, zkoušky, nahrávání, mixáž, mastering, obal – a nosič je na světě. Zpočátku jsem ještě nevěděl, jak budeme nahrávat, jestli naživo ve studiu anebo po stopách u počítače. Můj syn Peter mne přesvědčil, abychom se s trochu rozšířenou sestavou o kytaru a perkuse vydali do studia a zkusili takto staromódně nahrát již nacvičené písničky. Tímto způsobem vzniklo devět věcí,“ popsal Peter Lipa.

Deska Dobre meno obsahuje třináct tracků. Písničky se rodily během dvou let a zahostovat si do studia přišla třeba slovenská jazzová zpěvačka Zuzana Mikulcová v duetu Nenápadný nápad.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám