Hlavní obsah

Kurt Nilsen: SuperStar mi změnila život

Právo, Petra Timoumiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Je to opravdu neuvěřitelné." Taková byla první slova z úst Kurta Nilsena, když se na přelomu roku dozvěděl, že se stal vítězem soutěže World Idol, celosvětové verze naší SuperStar, která ho vynesla na křídla slávy. Pětadvacetiletý otec dvou malých dětí od té doby vede zbrusu nový život, o němž se mu dosud ani nesnilo.

Foto: Karla Fodorová

Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu

Článek

Mladý sympaťák se do norské SuperStar přihlásil, aniž by si dělal sebemenší nároky na vítězství. "Rád zpívám, tak jsem to chtěl pouze vyzkoušet," vysvětlil Právu.

A vyšlo to - získal si srdce nejen fanoušků ve své rodné zemi, ale v letošním klání World Idol, v němž se utkalo jedenáct superstars z nejrůznějších koutů světa, svým talentem dokázal, že právě on jediný je hvězdou planety.

Beautiful Day jako vítězná skladba

Již od začátku byl horkým favoritem číslo jedna. Porotu v mezinárodním složení přesvědčil nezaměnitelným hlasem, který byl bez výjimky označen jednoduše za "báječný". Navíc překvapil hudebními schopnostmi, s nimiž se lze u amatérů setkat jen zřídka.

"Máte hlas anděla a tvář hobita," vyjádřil se australský porotce o zrzavém a pihatém adeptovi s nepřehlédnutelnou mezerou mezi zuby, z něhož se přes noc stal idol a miláček světového publika.

Nilsen, který svým nevinným chlapeckým úsměvem dokáže příjemně nakazit své okolí, si vítězství ve World Idol vyzpíval skladbou Beautiful Day od skupiny U2, která v jeho podání uchvátila diváky i členy poroty a s níž s přehledem převálcoval ostatní soupeře.

Přerodu ve skutečnou star předcházel takřka obyčejný život. Kurt se dříve živil jako instalatér, bydlel s přítelkyní v poklidném Bergenu a působil jako frontman zcela neznámé norské skupiny.

Dnes se kolem něho točí špičkoví manažeři, hudební byznys o něj projevuje nečekaný zájem a v září loňského roku vydal své první album I, které je od letošního března k dostání i na našich pultech.

Kurt Čechům: vyberte si dobrou píseň

Na debutové desce, jež se na devět týdnů usídlila v čele norských hitparád, pracoval cílevědomě a trpělivě. Mezi třináct titulů zařadil rovněž vítěznou Beautiful Day, jež mu ve finále přinesla štěstí. Zároveň však skupina U2 byla vždy jeho nejoblíbenější a nedá na ni dopustit. "Je to opravdu velmi dobrá skladba a velmi dobrá skupina."

Kromě oblíbených irských muzikantů si rád poslechne cokoliv od Beatles, jinak je příznivcem kvalitních popových a rockových interpretů.

Přestože mu soutěž od základů změnila život a má nyní plné ruce nové práce, tvrdí, že je neskonale šťasten. Občas mu zbývá prostor pro krátký odpočinek, volný čas rád tráví na venkovské chalupě obklopen přírodou, kam se vydal i o minulém víkendu.

Čerstvá hvězda na hudebním nebi sice nemá jednoduchý recept na úspěch v džungli showbyznysu. Českým kandidátům na SuperStar Kurt nicméně vzkázal, aby si ve finále vybrali především vhodnou píseň. "Pokud by chtěli později uspět i ve světě, měli by zpívat anglicky, jinak jim nikdo nebude rozumět," doporučil světový idol.

A když se nezadaří, nevadí. Vždyť, jak tvrdí: "SuperStar je dobrá životní zkušenost."

Reklama

Výběr článků

Načítám