Hlavní obsah

Kupkův obraz Výšky se vydražil za rekordních 22,1 miliónu korun

Právo, ČTK, zaj

Obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV se na nedělní aukci v Praze na Žofíně prodal za 22,1 miliónu korun, a vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord. Na druhé místo posunul jiné dílo téhož autora, Abstraktní kompozici, která držela rekord od letošního května, kdy se prodala za 13,4 miliónu korun.

Článek

Jeden ze zakladatelů abstraktního umění, který do českých žebříčků nejdráže prodaných obrazů dlouho nezasahoval, se tak do rekordů tuzemského trhu zapsal podruhé během jednoho roku.

Kupec obrazu Elévation není znám ani firmě 1. Art Consulting, která aukci pořádala. "Obraz dražili tři zájemci na sále, dva po telefonu a jeden nám dal limit nejprve na 18 a poté na 20,5 miliónu korun. Vydražila ho dáma, která byla osobně přítomna v sále, ale nevím, jestli kupovala pro sebe, nebo pro někoho jiného. Není to cizinka, takže je možné, že obraz zůstane v Česku,” řekl Právu ředitel aukční síně Jiří Rybář. Dodal, že z vyvolávací ceny 12 miliónů korun se přihazovalo po 100 tisících korun, dražba trvala asi patnáct minut. Dílo patřilo do soukromé česko-německé sbírky, a protože není památkou, může být vyvezeno do zahraničí. Pro ČTK ale Rybář uvedl, že dílo nebude vyvezeno.

Výšky jsou součástí cyklu deseti olejomaleb, nazývaného Série C, který Kupka maloval s přestávkami mezi lety 1935 a 1946. Inspiroval se přitom architekturou. Většinu olejů z tohoto cyklu vlastní přední světové státní galerie či nadační sbírky. Obraz byl mnohokrát vystavován, v Praze byl představen roku 1946 na Kupkově výstavě v Mánesu, a byl publikován jak v odborném tisku, tak literatuře.

Dílo vydražila stejná aukční síň, která v květnu prodala také Abstraktní kompozici. Galerista bude požadovat v případě vydraženého výjimečného díla pocházejícího z roku 1938 aukční přirážku jen pět procent oproti 15 až 20 procentům běžným u českých aukčních síní. V případě aukce Kupkovy Abstraktní kompozice činila přirážka 18 procent - nový majitel tak v květnu zaplatil celkem 15,8 miliónu korun.

Kupka i v Budějovicích

Tento víkend se na aukci prodal ještě další Kupkův obraz. Na sobotní aukci v Českých Budějovicích byla vydražena jeho olejomalba Rovnice modré za tři milióny korun. "Jde o nejdráže prodané umělecké dílo ve dvanáctileté historii aukční síně Procházka - Trans Ars," řekla galeristka Světlana Procházková.

"Proti sobě stanuli dva zájemci, jeden ze zahraničí na písemný limit a jeden český, který dražil formou telefonu. Nakonec tento obraz zůstane v Čechách," uvedla Procházková.

Kupkův olej na kartonu pochází z Francie, což je podle spolumajitele aukční síně Jaromíra Procházky reakcí na skutečnost, že o autora je v Čechách zájem.

Žebříček nejdráže prodaných obrazů v ČR

  • 1. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 22,1 mil., 2007
  • 2. František Kupka: Abstraktní kompozice, 13,4 mil., 2007
  • 3. Josef Čapek: Děvče v růžových šatech, 12 mil., 2007
  • 4. Josef Čapek: Koupel nohou, 9,3 mil., 2006
  • 5. Antonín Procházka: Poprsí muže, 9 mil., 2007
  • 6. Jindřich Štyrský: Cirkus Simonette, 8,6 mil., 2006
  • 7. Ivan Šiškin: Před zrcadlem, 7,5 mil., 2006
  • 8. Emil Filla: Zlaté rybičky u okna, 7,3 mil., 2000
  • 9. Antonín Procházka: Kopretiny, 7,1 mil., 2006
  • 10. Josef Šíma: Vejce (ML, Rovnováha), 6,7 mil., 2004
  • 11. Josef Šíma: Portrét Zuzky Zgurišky, 5,85 mil., 2005
  • 12. Jan Zrzavý: Studně v Locronan III, 5,5 mil., 2006
  • 13. Emil Filla: Zátiší s artyčokem a mandolínou, 5,2 mil., 2007
  • 14.-15. Bohumil Kubišta: Kraj lesa, 4,8 mil., 2000
  • 14.-15. Jindřich Štyrský: Černý pierot, 4,8 mil., 2004

ČTK

Základ nabízené kolekce tvořila tuzemská meziválečná tvorba, zastoupena například díly Václava Špály, Emila Filly, Františka Hudečka, Františka Tichého či Kamila Lhotáka. Zároveň se objevili autoři se vztahem k jižním Čechám, například Alois Moravec, Ota Matoušek či netypický obraz Karla Valtera. Poprvé aukční síň zařadila do nabídky fotografie, mezi nimi i klasický portrét, jehož autorem je František Drtikol. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám