Hlavní obsah

Kupka s rekordní vyvolávací cenou

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu večer se v Topičově salónu v centru Prahy draží jedna z nejvybranějších kolekcí českého malířství, jaká kdy byla na trhu. Čtyřicet čtyři nabízených obrazů takových autorů jako je Chittussi, Čapek, Filla, Špála, Šíma, Janoušek, Štýrský, Toyen a Medek má souhrnnou vyvolávací cenu přes 80 miliónů korun.

Článek

Největší ozdobou je dražba abstraktního obrazu Františka Kupky Zhroucení vertikál, který nejslavnější z českých moderních malířů namaloval ve Francii v roce 1935. Dílo ze zahraniční sbírky (prvním majitel byl galerista Louis Carré) bylo představeno na mnoha světových výstavách a je nyní v Praze nabízeno za 20,5 miliónu korun, což je nejvyšší vyvolávací cena v dějinách českých aukcí.

Jinou velkou atrakcí je gotický deskový obraz ze 14. století Umučení světice, pocházející z americké soukromé sbírky Jindřicha Waldese, jehož dražba začíná na částce 10,5 miliónu korun. Malba byla až do roku 2008 vystavena ve slavném Metropolitním muzeu v New Yorku jako dlouhodobá zápůjčka v kolekci středověkého umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám