Hlavní obsah

Kumpán Jamese Browna Wesley zafunkuje Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Vynikající americký trombónista, skladatel a aranžér Fred Wesley patří do party muzikantů, která se v šedesátých a sedmdesátých letech točila kolem nedávno zesnulé legendy soulu a funku Jamese Browna. V pražském Lucerna Music Baru se představí 11. února.

Článek

Fred Wesley, podobně jako v Česku velmi oblíbený Maceo Parker, je zástupcem staré jazz-funkové gardy, která tento styl spoluvytvářela a dodnes inspiruje nové muzikanty. Oba se zasloužili o spoustu nesmrtelných riffů, které známe z desek Jamese Browna.

Parker byl i šéfem Brownovy doprovodné kapely, v polovině sedmdesátých let ale odešel k druhému nejznámějšímu funkovému idolu Georgi Clintonovi (kapely Funkadelic, Parliament). Působil také v Horny Horns, Count Basie Orchestra a krátkodobě spolupracoval s mnoha osobnostmi jazzu, soulu a funku.          

V současné době vystupuje pod názvem Fred Wesley and the New JBs s bubeníkem Brucem Coxem, baskytaristou Dwaynem Dolphinem, klávesistou Petrem Madsenem, kytaristou Reggie Wardem, saxofonistou Ernie Fieldsem Jr. a trumpetistou Gary Wintersem.

Reklama

Výběr článků

Načítám