Hlavní obsah

Kultovní skupina Lynyrd Skynyrd zahraje poprvé v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Lynyrd Skynyrd, jedna z posledních velkých amerických ”kultovek”, která nikdy nehrála v Česku, přijede 1. května 2015 do Plzně. Oznámili to pořadatelé projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Foto: Profimedia.cz

Lynyrd Skynyrd

Článek

Termín si prý vybrali její členové sami s ohledem na sedmdesáté výročí osvobození Plzně americkou armádou. Navíc do konce roku slibují zveřejnit ještě další hudební hvězdy.

Koncert Lynyrd Skynyrd bude událostí roku už proto, že do ČR jinak vůbec nejezdí. Sestava hraje tzv. southern rock (jižanský rock), typicky americký styl, který spojuje postupy blues, klasického rocku, soulu i country. Vedle Allman Brothers Bandu jde o nejvýznamnější představitele žánru.

Začali spolu hrát kolem roku 1966 pod názvem The Pretty Ones ve floridském Jacksonvillu. Na názvu Lynyrd Skynyrd, který naráží na jméno neoblíbeného učitele, se ustálili až po roce 1969. Bohužel dnes už je ve skupině málo starých členů, mnoho jich zemřelo při pádu letadla v roce 1977. Hlavním zpěvákem se stal Johnny Van Zant, mladší bratr Ronnieho Vana Zanta.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Johnny Van Zant

Hymnou skupiny je dodnes hit Sweet Home Alabama, velmi podařené jsou také skladby jako Free Bird s legendárním kytarovým sólem nebo Tuesday's Gone, Gimme Three Steps, Simple Man, The Ballad of Curtis Loew, The Needle And The Spoon a Call Me The Breeze. Lynyrd Skynyrd prodali milióny desek a mají řadu ocenění od kritiky. V roce 2006 vstoupili do americké Rock´n´rollové síně slávy.

Cirkus, divadlo, výstavy 

Projekt Evropské hlavní město kultury nabídne také představení nového cirkusu,  výstavy, divadlo, tanec a vzdělávací projekty.

„Za tímto rozsáhlým přehledem stojí několikaletá práce týmu, desítek institucí a partnerských organizací v Plzni i regionu, kteří s námi projekt Evropského hlavního města kultury 2015 chystají. Jde o program vyvážený a mimořádně kvalitní,” řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

Další velké téma projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 představují industriální prostory. Jedním z nich je DEPO, bývalá vozovna dopravních podniků v Cukrovarské ulici, která dostane v roce 2015 nový důvod své existence.

„Během roku 2015 se zde představí čtyři velké výstavy, prostor bude hostit taneční, divadelní i cirkusová představení ve spolupráci s partnerskými festivaly a v rámci naší sezóny nového cirkusu. DEPO bude zároveň místem pro prezentaci evropských kultur v rámci festivalu Departures. Stane se sídlem coworkingu, sdílených dílen nebo prostoru pro kreativní firmy,“ vysvětlil programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Podrobnosti najdete na plzen2015.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám