Hlavní obsah

Královna soulu slavila sedmdesátku a překvapila plánem na nové album

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu oslavila Aretha Franklinová sedmdesáté narozeniny. Za svá alba ze šedesátých a sedmdesátých let si vysloužila titul královna soulu, ale málokdo čekal, že ještě bude něco vydávat.

Foto: Reuters

Aretha Franklinová

Článek

Zpěvačka na své oslavě v luxusním newyorském hotelu ohlásila, že se vrací ke spolupráci se svým starým kolegou Clivem Davisem a vydá studiové album. Již podepsala smlouvu se společností Sony Music Entertainment. S Davisem se zná z doby před třiceti lety, kdy pracoval u labelu Arista.

"Znovu jsem se upsala Clivu Davisovi, takže opět nahráváme," řekla žijící legenda na oslavě. Setkají se prý v dubnu, kdy se přesněji domluví na materiálu pro nové album. V minulosti spolu natočili například hit Who's Zoomin Who?.

Nejvýznamnější období ale Aretha prožila ještě předtím, na přelomu šesté a sedmé dekády 20. století, když opustila label Columbia, kde jí byl nabízen průměrný popový materiál, který jí nebyl vlastní, a začala točit autentické rhytm and blues u Atlantic Records.

Průlomem byla neuvěřitelně silná píseň I Never Loved a Man - The Way I Love You (1967). Od té doby byla Aretha několik let neustále na čele hitparád a sbírala jednu Grammy za druhou. Tehdy vznikly legendární nahrávky Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Chain of Fools, Think, The House That Jack Built, I Say a Little Prayer, Bridge Over Troubled Water, Spanish Harlem a další. V 70. letech se vrátila také ke gospelovým kořenům (deska Amazing Grace, 1972).

Foto: Profimedia.cz

Aretha Franklin na Montreaux Jazz Festival v roce 1973

Unikátním způsobem zpěvu ovlivnila a dodnes ovlivňuje mladé zpěvačky na celém světě, u nás se od ní učila třeba Marie Rottrová a řada dalších.

V roce 2010 to vypadalo, že už definitivně skončí, protože byla vážně nemocná a trpěla bolestmi. Spekulovalo se i o rakovině, ale zpěvačka to sama nikdy nepotvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám