Hlavní obsah

Král Slunce zavítal do Českého Krumlova

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovací víkend 28. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov byl ve znamení dvou mimořádných návštěv. Na festival zavítali francouzský Král Slunce Ludvík XIV a nejlepší afroamerický vokální soubor Take 6.

Foto: Libor Sváček

Francesco Scalparo jako Apollo v programu Venuše a živly.

Článek

Ludvík XIV se objevil jen v kostýmu Apollóna v rámci zahajovacího večera v pátek v Zámecké francouzské zahradě v programu Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce. Připravila ho choreograficky Helena Kazárová s Hartig Ensemblem a využila prostoru kolem fontány s postavami bohů jako ideálního prostředí pro dobové taneční programy.

Na reprodukovanou hudbu J. B. Lullyho a dalších skladatelů 17. století tančili jako sólisté Ital Francesco Scarpato jako Apollo (role, kterou často tančil i Ludvík XIV.) a Ida Fišerová (Venuše). Nádherný večer s kouzelným ohňostrojem na závěr s hudbou G. F. Händla byl vydařeným začátkem festivalu a podívanou, na kterou účastníci hned tak nezapomenou.

Sobotní večer v Pivovarské zahradě patřil americkému sextetu Take 6. Soubor přivezl směs moderního gospelu, jazzu, soulu a funku a zpíval jak a capella, tak s tříčlennou rytmikou, a dokonce i s orchestrem - Severočeskou filharmonií Teplice řízenou Janem Kučerou.

Všech šest zpěváků je hlasově skvěle vybavených, mohou zpívat vše a kouzlit s hlasem. Oproti dřívějším koncertům u nás ale nedošlo na swing a zpěváci šetřili i gospely. I tak to byl mimořádný zážitek a ohlas u publika tomu odpovídal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám