Hlavní obsah

Kostely v Praze se propojí do kříže. Unikátní projekt připomene kněze Toufara

Novinky, mif

Symbolicky do tvaru kříže propojí v úterý večer pražské kostely unikátní audiovizuální projekt, který připomíná 70 let od úmrtí číhošťského kněze Josefa Toufara. Připravil ho umělec Otakar Dušek.

Kostely v Praze se propojí do kříže. Unikátní projekt připomene kněze ToufaraVideo: O2

 
Článek

Farář Josef Toufar byl v lednu 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku. Po zatčení byl ve věznici ve Valdicích krutě mučen a 25. února 1950 byl převezen v kritickém stavu do pražského státního sanatoria, kde zemřel.

Těla nepohodlného, ovšem lidmi uznávaného kněze, se komunisté chtěli zbavit. Aby nebyla možná identifikace místa jeho posledního odpočinku, byl pohřben v hromadném hrobě na hřbitově v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem Josef Zouhal.

Umučený farář Toufar se 65 let po smrti dočkal důstojného pohřbu v Číhošti

Domácí

Audiovizuální připomínka jeho smrti se uskuteční v úterý 25. února v 19:45 v bývalém Borůvkově sanatoriu, které se nachází na adrese Legerova 623 v Praze 2. V místě se budou setkávat zvuky ze čtyř různých kostelů, které se nachází v okolí sanatoria. Konkrétně jde o kostel sv. Ludmily, kostel sv. Kateřiny, kostel sv. Štěpána a kostel sv. Ignáce. Tyto čtyři kostely vytváří na mapě symbolicky tvar latinského kříže.

Technologicky pietní akci zajišťuje O2 ve spolupráci se sdružením Cesnet. První zmiňovaný operátor se postará o infrastrukturu pro propojení čtyř kostelů, Cesnet pak realizuje nízkolatenční audiovizuální přenos. To dohromady zajistí souhrnu účinkujících v jednotlivých kostelích, aby mohlo vzniknout výsledné umělecké dílo.

Foto: Fara římskokatolická - REPROFOTO, ČTK

Umučený kněz Josef Toufar

Reklama

Výběr článků

Načítám