Hlavní obsah

Končí Nemocnice: kolik lidí se bude dívat?

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva znesvářené tábory rozdělilo třináctidílné pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech televizní diváky, které v pondělí večer končí. Zatímco jedni halasně přitakávali novým osudům primáře Blažeje, jeho ženy Iny a dalších původně Dietlových postav, druzí nevěřícně kroutili hlavou.

Foto: archiv radnice

Ilustrace z minulého ročníku.

Článek

Dívali se ale nejspíš všichni, protože seriál zaznamenal rekordní sledovanost a z ekonomického hlediska byl jednoznačně úspěšný.

Kvalita sama je předmětem diskuse, která se ale podle slov z Kavčích Hor rozpoutá mezi tvůrci až poté, co dnes večer titulky ukončí třináctý díl nazvaný Slib.

Ekonomický úspěch

Nemocnice na kraji města po 20 letech dokázala České televizi díky vysoké sledovanosti vydělat spoustu peněz. "Výnosy České televize z reklamních bloků odvysílaných před a po jednotlivých dílech Nemocnice včetně sponzoringu dosáhly téměř 35 miliónů Kč. Seriál znamenal vysokou sledovanost celého pondělního večera, a zvedl tak zájem nejen o pondělní bloky, ale o ČT jako takovou," uvedla Bohuslava Holubová z tiskového oddělení ČT.

Rovněž se podařilo seriál prodat některým zahraničním společnostem. Podle vedoucí Telexportu Jarmily Švorcové momentálně vysílá jednotlivé díly s týdenním zpožděním proti České televizi slovenská Markíza. Také s úspěchem - na Slovensku seriál sleduje v průměru 1, 375 miliónu lidí. "Polská TVP, maďarská RTL Club a srbská a černohorská TVB-92 počítají s vysíláním letos. Všechny televize zároveň zakoupily vysílací práva na starou Nemocnici. Dále je v jednání možný prodej do Slovinska a Německa," dodala Švorcová.

Rekordní zájem diváků

Sledovanost seriálu byla vyrovnaná. Držela se kolem tří miliónů diváků, měřeno z těch, kteří se v danou chvíli dívali na televizi. Pod tři milióny klesla pouze sledovanost třetího, desátého a jedenáctého dílu.

Podle Karla Zemana, analytika programu České televize, měl nejvyšší sledovanost úvodní díl Tajemství. Viděly ho přes čtyři milióny diváků, přesně 3,961 mil. dospělých a 181 tisíc dětí. Druhou nejvyšší sledovanost měl sedmý díl Past se 3,405 milióny dospělými diváky a 206 tisíci dětmi. Třetí příčku si dosud drží minulý, tedy dvanáctý díl Diagnóza s 3,409 milióny dospělých a 176 tisíci dětmi, ovšem lze očekávat, že dnes večer zasedne k přijímačům rekordní množství diváků, kteří budou zvědaví, jak osudy jednotlivých postav skončí.

Mezi příznivci seriálu převažují ženy, které tvoří takřka polovinu diváků. Muži se svou účastí pohybují kolem třiceti procent, děti pak tvoří zbytek. Kompletní statistiky budou k dispozici po odvysílání seriálu.

Pokračování na DVD

 Dle slov ředitelky programu ČT Markéty Luhanové se v příštím roce o opakování Nemocnice neuvažuje, neboť je zvykem, že se mezi jednotlivými vysíláními seriálu ponechává odstup větší než rok. Repríza Nemocnice brzy sice nebude, ale věrní fanoušci nemusí být smutní: koncem ledna vyjde Nemocnice na kraji města po 20 letech na videokazetách a DVD.

Anketa

Budete se večer dívat na záver seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech?
Ano
69,9 %
Ne
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Scenárista o seriálu

Proč jste scénář k nové Nemocnici podepsal jako Petr Zikmund a ne svým civilním jménem Jan Otčenášek?

Jméno Petr Zikmund používám v autorských souvislostech celý život z prajednoduchého důvodu - protože mé jméno i příjmení se zcela shoduje se jménem a příjmením mého otce, spisovatele Jana Otčenáška.

Jak moc se měnily vlastnosti či osudy vašich seriálových postav po konzultaci s herci před začátkem natáčení?

Vlastnosti či osudy postav se v tomto kontextu nezměnily, to z hlediska struktury seriálu a jeho vývoje ani dost dobře nejde, ale rád jsem reagoval na jejich připomínky či pocity v detailech dialogů či scén, stejně jako jsem reagoval na režiséra a samozřejmě na dramaturgii. Nejzásadněji jsem ovšem konzultoval s mým prvním dramaturgem, režisérem původní Nemocnice Jaroslavem Dudkem, v dialogu s ním vznikala první a rozhodující představa o celém seriálu, o jeho vývoji a postavách.

Kterou z postav seriálu považujete za charakterově nejvzorovější?

Na to asi neumím přesně odpovědět, vzorový či dokonce nejvzorovější charakter se rozchází s mou představou o postavách, které se pokouším vytvořit. Obecně vzato hledám vícevrstevné postavy s nějakým tajemstvím, jejichž osudy nelze stěsnat do jednoduché představy, zajímají mě protiklady, které je prověřují a vystavují zkouškám, paradoxy jejich bytí, které z nich činí nikoli vzory (ať už to chápeme jakkoliv), ale individuálně vyhraněné osobnosti. Některé zaujímají ve vyprávění širší a důležitější místo, jiné menší, ale třeba o to sevřenější.

Stojíte si i nyní po odvysílání seriálu za konečnou verzí scénáře?

Pochopitelně ano.

Jaroslav Špulák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám