Hlavní obsah

Koncerty Live Earth roztančily statisíce lidí po celé zeměkouli

Statitisíce diváků a stovka hudebních hvězd se v několika světových metropolích zúčastnily během uplynulých 24 hodin koncertů Live Earth, jež měly přitáhnout pozornost světové veřejnosti k hrozbě klimatických změn. Koncerty začaly v sobotu ráno v australském Sydney, skončily v brazilském Riu de Janeiro.

Článek

V Sydney za přítomnosti 45 000 diváků zahájila show skupina původních australských obyvatel. Poté následovalo Tokio, kde na koncert přišlo asi 10 000 lidí.

Pak se zapojily Šanghaj, Londýn, Hamburk a Johannesburg. Megaakce se následovně přesunula na západní polokouli do amerických New Jersey a ve Washingtonu. Závěrečná podívaná proběhla v Riu de Janeiro. Speciální vystoupení se odehrálo i na Antarktidě, kde zahrála skupina složená z osazenstva britské výzkumné stanice Rothera.

Madonna poděkovala Goreovi

V londýnském Wembley vystoupili Genesis a Madonna. Zpěvačka poděkovala hlavnímu hybateli série, bývalému americkému viceprezidentovi Alu Goreovi, že dělá tolik "pro zvýšení povědomí o tom, že čas se chýlí". Sledovalo ji na místě asi 60 000 diváků.

Na hamburském fotbalovém stadiónu, kam se vejde na 45 000 diváků, bylo naopak poloprázdno. Přitom se na koncertu objevilo zvučné jméno Shakira.

V Johannesburgu 2000 lidí, v Riu 400 000

Pouhé 2000 fanoušků přivítal Dóm Coca-coly v Johannesburgu, kam se vejde 16 000 osob. Tisíce účastníků koncertu v Šanghaji, který se konal u 468 metrů vysoké televizní a vyhlídkové věže zvané Perla Orientu, si mohly mimo jiné vychutnat vystoupení britské zpěvačky Sarah Brightmanové či dalších méně známých popových skupin z Číny a Tchaj-wanu.

Na pláži Copacabana v Riu de Janeiro se sešlo na 400 000 lidí. Přes obavy policie o bezpečnost žádné násilnosti nebyly hlášeny.

Na stadión v East Rutherfordu v New Jersey si přišlo poslechnout rockery jako Bon Jovi a Police na 52 000 lidí. Ve Washingtonu byl však hlavní hvězdou bývalý viceprezident Al Gore, který stál za celou podívanou spolu s hudebním producentem Kevinem Wallem.

Peníze ze vstupenek na nízkoenergetické žárovky

"Africké přísloví říká, že když chceš jít rychle, jdi sám. Ale jesti chceš dojít daleko, jdi s ostatními. My musíme dojít daleko a rychle," prohlásil bývalý muž USA číslo dva v éře prezidenta Billa Clintona.

Al Gore jako všude jinde prostřednictvím videonahrávek vybízel k tlaku na vlády, který by je přiměl k drastickým a citelným opatřením proti vypouštění skleníkových plynů, ve vyspělých zemích o 90 procent a v rozvojových státech o více než polovinu. K změně by ovšem měli přispět i sami spotřebitelé.

Název Live Earth odkazuje na podobné celosvětové benefiční akce Live Aid z roku 1985 na pomoc hladovějícím dětem v Africe a Live 8 z roku 2005 na boj s globální chudobou. Pořadatelé si od obří show slibují, že přispěje k snižování emisí oxidu uhličitého či většímu používání recyklovaného zboží. Výnosy ze vstupného mají jít na distribuci šetrných žárovek a další opatření, která převýší emise skleníkových plynů z koncertů.

Kritici: Chybí reálný cíl

Kritici však pořadatelům vyčítají, že si nestanovili dosažitelné cíle, nemluvě o tom, že právě rockové hvězdy se svými letadly, velkými auty a životním stylem mají malou autoritu k výzvám po změně životního stylu.

"Koncert je dobrý nápad, ale je špatné si za patrona vybrat koncern DaimlerChrysler, protože jeho výrobky ničí životní prostředí," prohlásil mluvčí německé odbočky Greenpeace Thomas Breuer.

George Marshall z organizace Climate Outreach Information Network BBC řekl: "Vidět nejbohatší lidi světa, jak říkají - hele, všichni se musíme trochu uskrovnit - je upřímně řečeno absurdní."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám