Hlavní obsah

Komunismus a síť či rekonstrukce historické bitvy. Filmaři ukážou díla před premiérou

Novinky, Stanislav Dvořák

Těsně před premiérou mohou vidět dokumentární filmy návštěvníci Živého kina, které proběhne 29. srpna až 7. září v Praze a také v Jihlavě. Mimo jiné jde o dokumentární esej Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie. Vstup je zdarma, vstupenky se rezervují přes SMS.

Foto: Ji.hlava

Film Viva video, video viva.

Článek

„Jde o filmy, které uvidíte ve světové premiéře na festivalu Ji.hlava. V tuto chvíli jsou těsně před dokončením a promítat se bude na místech, kde vznikaly; třeba ve filmové střižně nebo u režisérů doma,“ uvedl ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

„Letošní výběr odráží rozmanitost jihlavského festivalu. Představíme film legendárního tvůrce české nové vlny Karla Vachka, nové snímky české i experimentální soutěže stejně jako práce začínajících filmařů.“

Z mnohahodinové dokumentární eseje Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie, která půjde do kin příští rok, režisér divákům promítne první, asi sedmdesátiminutový díl.

„Devátý film jednoho z nejpůvodnějších českých režisérů posledního půlstoletí sleduje ve čtyřech částech současnou politiku, filozofii, náboženství a umění. Jednapadesát let od pražského jara a tři dekády po listopadovém převratu Vachek bilancuje a nabízí vizi budoucnosti: přímou demokracii, kterou podle něj umožní globální síť, která propojí lidstvo,“ popsala za pořadatele Zuzana Kopáčová.

„Důležitá myšlenka toho filmu je, že když chce žít člověk v pravdě, musí být taky sviňák. Protože pravda všechny bolí, a tak se vám zdá, že pravdu je líp nedělat!“ řekl o své novince Vachek.

Viva video

Film Adély Komrzý Viva video, video viva  představuje divákům slavného výtvarníka Radka Pilaře jako průkopníka českého videa.

„Videoart se u nás vyvíjel v bublině utaženého politického režimu nezávisle na zahraničí, kde byl svými možnostmi a otevřeností v předstihu. A děda byl jeden z prvních, kdo u nás s videem jako nástrojem pro své umělecké vyjádření začínal,“ říká o filmu režisérka a Pilařova vnučka. „Byl mi necelý rok, když děda zemřel. Po pětadvaceti letech od jeho smrti jsem se dostala do jeho pracovny. K zápiskům, textům a deníkům, ke kazetám, které natočil. Chtěla jsem objevit i pocítit prvotní fascinaci a touhu ‚videistů‘ ‎pro tehdy tak revoluční technologii.“

Mohyla války

Mohyla války Martina Ježky je historickou rekonstrukcí bitvy. „Něco mezi hrou, ochotnickým divadlem, spartakiádou a land artem. Nejvíce připomíná stav organizovaného násilí neboli válku,“ řekl režisér. „Filmovými manévry prostředkuje věčnou touhu lidí se navzájem vyvraždit,“ dodal.

Živé kino Praha doprovází ještě Živé kino Jihlava (od 23. srpna). Na neobvyklých místech ve městě bude k vidění pět výrazných autorských dokumentů, které zazářily na loňské Ji.hlavě. Třeba snímky Central Bus Station Tomáše Elšíka nebo Můj neznámý vojín Anny Kryvenko.

Podrobnosti o rezervacích najdete na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám