Hlavní obsah

Komise asi doporučí pronájem varského divadla Heřmánkovi

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Městské divadlo v Karlových Varech bude s největší pravděpodobností provozovat v dalších letech pražský herec Karel Heřmánek a jeho obchodní společnost Divadlo Bez zábradlí v Praze.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Nádvoří zámku zaplní po celý den stánky s občerstvením a suvenýry.

Článek

Ačkoliv se komise, která v závěru týdne otevřela celkem pět obálek s nabídkami zájemců o provoz karlovarského městského divadla, dohodla, že nebude zveřejňovat své doporučení městské radě. Právo získalo informace o tom, že nabídka Heřmánka byla nejlepší. Konečné slovo ale bude mít až městská rada na svém zasedání 1. června, která může vše změnit, například celé poptávkové řízení zrušit.

"Do výběrového řízení se přihlásilo pět uchazečů, z nichž rada zatím nevybrala žádného," uvedl mluvčí na karlovarské radnici Jakub Kaválek.

Heřmánek předložil nejlepší nabídku

O tom, jaké stanovisko po otevření obálek zaujala komise, nechtěl nikdo z jejích členů hovořit s výjimkou Otakara Macešky (ODS). "Nejlepší nabídku předložil Heřmánek, protože proti ostatním nepočítá pouze se stagionou," uvedl a dodal: "Rozhodující byla rovněž cena kolem patnácti miliónů korun za rok, kterou Heřmánek nabídl, přičemž například Töpfer byl s 33 milióny korun příliš drahý," konstatoval Maceška,

Podle něj měla komise připomínky k nabídce plzeňského divadla J. K. Tyla. "Je to totiž také příspěvková organizace města a tady se nelíbilo, že by karlovarské divadlo v podstatě řídila plzeňská městská rada," podotkl Maceška.

"Takže jsme se celkem jednoznačně přiklonili k nabídce herce Heřmánka." Ten podle Macešky nabízí odzkoušený repertoár. "Minimálně sto čtyřicet představení ročně a z toho slíbil čtyři premiéry." 

Nabídl převzít rovněž některé nynější zaměstnance divadla. "Nebude to ale v takovém rozsahu, jaký je současný počet zaměstnanců divadla," dodal Maceška, podle kterého budou herci vystaveni stejně jako ostatní tvrdé konkurenci. "Mohou se ucházet o jednotlivé role v konkursním řízení, kde pak budou dostávat plat za jednotlivá představení," řekl Maceška. k angažmá herců.

Konečný výběr se uskuteční 1. června

Informace Právu nepřímo potvrdila další členka komise Milena Kuciánová (KSČM), která řekla: "Jak to všechno víte, to jste se neměl vůbec dozvědět, že je to všechno takhle. Kdo vám to řekl? To nemělo přijít na veřejnost! Já vám to ale nepotvrdím ani nevyvrátím."

Do výběrového řízení se přihlásily tyto kromě Divadla Bez zábradlí, Divadla Na Fidlovačce a plzeňského divadla J. K. Tyla ještě obchodní společnost Giordano a spolek pro rekonstrukci a obnovu Branického divadla Letitia- Praha a Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám