Hlavní obsah

Komedie o tom, jak nerd a mimozemšťan ke štěstí přišli

Novinky, Stanislav Dvořák

Paul je velmi příjemná letní komedie/parodie. Samozřejmě místy vykazuje přepálený humor a předvídatelné sexuální narážky, ale to už k bláznivým letním parodiím patří.

Článek

Dva angličtí nerdi (nerd - šprt, vědátor, fanda sci-fi nezvládající sociální vztahy) vyrazí na festival Comic Con v USA a co čert nechtěl, najdou pravého mimozemšťana. Tím se rozjíždí výborná komedie Paul od Simona Pegga a Nicka Frosta (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení), kteří si zahráli i hlavní role.

Oba antihrdinové se musí pořádně pochlapit, když prchají před tajnou službou, policií a náboženským fanatikem z venkova, kterému nechtěně unesli dceru.

Paul představuje čistou zábavu v inteligentní formě a je to vlastně klasický příběh o tom, jak nerd ke štěstí přišel, našel si holku a porazil zlo. A takový příběh si nežádá originalitu, naopak úmyslně jede po vyjetých kolejích a přitom ty koleje neustále paroduje. Autoři chtějí, abychom měli pocit, že tohle už jsme někde viděli, a to se jim povedlo. Jenže známé situace končí jinak než ve Star Wars, Star Trek, E.T. (doplň další dle libosti...).

Paul zesměšňuje sci-fi, Hollywood, pop music, americkou vládu, náboženství, prostě všechno. Hustota gagů a přisprostlých hlášek je víc než přijatelná.

Navíc tvůrci dotáhli detaily - když policajti mluví, vždycky se nějak zesměšní infantilitou, když už americký venkovan, tak s brokovnicí, a když venkovská dcerka, tak s tričkem, na němž Ježíš střílí do Darwina.

Mimozešťan přiměřeně fuckuje, rozvíjí teorie o sexu a provádí různé nesmysly, ale v podstatě je to dobrák a tvůrci jeho prostřednictvím celkem mile moralizují. I když všechno shazují, stejně z filmu zůstane pocit, že svět není tak špatný, máme si pomáhat atd.

Jak říká v závěru samotný Paul. Co že jsme se naučili? "Buďte sami sebou a tyhlety kraviny..."

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám