Hlavní obsah

Knižní tipy první půlky roku: Paměti stoletého Vávry, nový Urban i Grass

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doplněné paměti stoletého režiséra Otakara Vávry, prozaická novinka Miloše Urbana Boletus Arcanus, Švejk v komiksovém podání i novinky Güntera Grasse Příběhy z temné komory nebo Drž mě pevně a miluj pomalu Roberta Fulghuma čekají v prvním pololetí na své čtenáře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stoletý režisér Otakar Vávra nabídne své doplněné paměti.

Článek

Již 28. února oslaví klasik českého filmu Otakar Vávra sté narozeniny. Marie Formáčková je spoluautorkou doplněného vydání jeho knihy Paměti aneb Moje filmové století, které poprvé vydal v roce 1994 a vzpomínal v ní na spolupracovníky, které máme za klasiky české kultury – na Karla Čapka, Adinu Mandlovou, Lídu Baarovou či Hugo Haase, až po současnou generaci filmových, ale nejen filmových tvůrců.

Boletus Paqueni neboli arcanus je téměř neznámá houba a Miloš Urban ví, že kdo ji najde a sní, získá mládí, krásu a erotické charisma, ale také mučivou závislost na této lahůdce. Skupinka lidí, kteří s ní obchodují a experimentují, se musí rozhodnout, jestli pokračovat ve fatálním vztahu s neobyčejnou drogou, anebo se pokusit o návrat do obyčejného života.

Foto: René Volfík, ČTK

Třiačtyřicetiletý Miloš Urban

Druhý komponovaný svazek životního díla Ludvíka Vaculíka se jmenuje Další tisíce. Už dvanáctý svazek loni zemřelého Ludvíka Kundery Kolkolem nabídne obsáhlý výbor z bohaté pokladnice jeho básnických překladů. Nesmrtelnost Osudů dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška připomene moderní zpracování formou komiksu, které chystají Martin Čáp, Martin Jaroš a Petr Vyoral na březen.

Překladové lahůdky

Z překladové literatury nás čekají mnohé lahůdky. Rovněž v březnu vyjde próza Roberta Fulghuma Věčná dobrodružství kapitána Školky, v květnu se přidá kniha Drž mě pevně a miluj pomalu, obě přijede v měsíci lásky a svobody představit sám autor, který má Českou republiku za svou další vlast. Neméně populární německý autor Günter Grass nabídne své Příběhy z temné komory.

Událostí se i u nás jistě stane próza Bez iluzí, která vyšla s pseudonymem Sacha Sperling. Vypravěčem debutového románu dvacetiletého autora je čtrnáctiletý Saša, který pochází z bohaté rodiny, vyrostl v dobré pařížské čtvrti a na prázdniny jezdil do Maroka. Nyní chodí do 3. ročníku lycea, cítí se ztracený, neorientuje se ve svém životě, jakoby čekal na signál nebo událost, která nasměruje jeho život.

Své čtenáře si najde další próza Cormaka McCarthyho Vnější tma. Pozornost si bezesporu zaslouží rozhovor s bývalým německým kancléřem Helmutem Schmidtem o Číně, který má zatím pracovní název Čína, náš soused.

Nabídku životopisné literatury doplní ještě Jiří Žák a Dagmar Veškrnová-Havlová titulem Jeviště života, nebo Dušan Spán čil a Naďa Urbánková knihou A příště lépe...

Očekávané tituly nejbližších týdnů

Martin Nodl: Dekret kutnohorský (leden)

Delphine de Vigan: Ani pozdě, ani jinde (únor)

Miloš Urban: Boletus Arcanus (březen)

Adam Foulds: Vířící bludiště (duben)

Robert Fulghum: Drž mě pevně a miluj pomalu (květen)

Jiří Žák, Dagmar Havlová: Jeviště života (květen)

Sacha Sperling: Bez iluzí (květen)

Ian McEwan: Solar (červen)

Cormac McCarthy: Vnější tma (červen)

Svědectví se zase jmenuje vzpomínková kniha Gertrudy Goepfertové, s mnoha jejími ilustracemi. Gertruda Goepfertová -Gruberová je básnířka, prozaička a výtvarnice, která se narodila v roce 1924 v Janštýně u Jihlavy. V roce 1948 odešla z Československa, v letech 1949–1952 navštěvovala pařížskou státní akademii, pak se přestěhovala do Mnichova, kde její manžel Leo Gruber pracoval jako redaktor v Rádiu Svobodná Evropa. Od roku 1979 žije v Rosenheimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám