Hlavní obsah

Knižní čtvrtek nabízí včerejšek i dnešek

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z patnácti hitů dnešního, patnáctého Velkého knižního čtvrtka je třeba připomenout čtveřici titulů nabízející pohled na současný život i dějiny.

Foto: Garamond

Obal knihy Deník šílené markraběnky

Článek

Sedm let v Africe je název reportáže a thrilleru zároveň z pera Obonete S. Ubamy (1976), syna nigerijského krále i generála policie a Češky. Po kariéře studenta a českého vojáka se v roce 2005 dozvěděl, že otec zemřel. A on je následníkem trůnu i hlavou rodinného klanu, čítajícího tři bývalé otcovy manželky, mnoho sester a bratrů i ty, kteří si chtěli uříznout z rodinného majetku. Pohled s neúprosnou pravdivostí na lidskou hrabivost i bídu.

Kronika psaná ženou

Deník šílené markraběnky je zase dílem Zity Pallaviciniové (1971), rodačky z Budapešti. Za svou vlast považuje Maďarsko i Rakousko. Jejím prapradědečkem byl slavný Gyula Andrássy, ministr zahraničí rakouskouherské monarchie a ctitel manželky Franze Josefa I. Je to rodinná kronika psaná mladou ženou žijící řadu let v Kanadě a bojující s odkazem předků.

Současný slovenský prozaik a dramatik Pavol Rankov (1964) nabízí v románu Legenda o jazyku – Nepomucký 1972 pohled do časů počínající normalizace v Praze. Na Univerzitě Karlově, na stavbě metra i při boji StB s vnitřním nepřítelem.

Pozornost jistě vyvolá rozsáhlá studie německého historika Petera Meiera-Hüsinga s názvem Nacisté v Tibetu. Rozebírá výpravu důstojníků SS v roce 1938 do míst, kde podle představ lidí kolem Heinricha Himmlera měly být skryté doklady o árijsko-germánské rase mající vazby s nejstaršími dějinami. Ba i s vesmírem. Čtyři způsoby pohledu na současnost a minulost, které nabízí právě pestrá mozaika knižních novinek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Sedm let v Africe - Obonete S. Ubam

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám