Hlavní obsah

Kniha Hloupí bílí muži režiséra Moora vychází v češtině

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihu filmového režiséra Michaela Moora (1954) Hloupí bílí muži, autora úspěšného dokumentu Fahrenheit 9/11 oceněného letos v Cannes a Bowling for Columbine, který dostal v roce 2002 Oscara, vydává v těchto dnech v překladu Gity Zbavitelové Knižní klub.

Foto: Jiří Smutný

Vůz značky Tesla

Článek

Na podzim roku 2001 měla v nakladatelství Random House vyjít jeho kniha Stupid White Men, ve které otevřeně kritizoval George Bushe. Po událostech z 11. září však nakladatel považoval za nutné vydání satirické knihy s takovým obsahem odsunout. Nakonec měly být výtisky, vyrobené ještě před útokem na newyorské obchodní centrum, zničeny a kniha vůbec neměla vyjít. Moore se o tom zmínil na konferenci knihovníků, a ti zorganizovali podpisovou akci. Na jaře roku 2002 kniha Stupid White Men konečně vyšla a okamžitě z ní byl bestseller.

Moore, vyhlášený provokatér, se vrací na literární scénu, aby objasnil, co čeká lidstvo v novém tisíciletí. Podle jeho názoru se jedna velká, nebezpečná skupina pokouší zpustošit svět: hloupí bílí muži. Proto se oficiálně obrátil na Organizaci spojených národů s výzvou, aby svrhla samozvanou vládu rodinného klanu Bushů.

Obrátil se na Afroameričany, aby schválně umístili tabulky s nápisem Jen pro bílé na vstupní brány firem, které se k nim chovají nepřátelsky. Tvrdí, že ženy jsou jedinou většinou, která se dobrovolně podřizuje mužské menšině... Jeho kniha je manifestem proti zneužívání kohokoli kýmkoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám