Hlavní obsah

Klasik pobaví diváky i herce nejen na Silvestra

Právo, Miroslav Homola

Je už skoro vzácností najít v repertoáru divadel čítankově známého klasika. I tuto skutečnost si zřejmě uvědomili v Městském divadle Brno, když hledali titul na tradiční silvestrovské představení. Sáhli totiž po komedii rakousko-uherského herce, zpěváka a dramatika Johanna Nepomuka Nestroye Pro nic za nic (Umsonst, 1857). Jak dobrá to byla volba, ukáže premiérové představení 7. prosince a poté především druhá silvestrovská premiéra 31. prosince na činoherní scéně MdB.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tvůrčí tým lidové komedie Pro nic za nic. Zleva Barbora Goldmannová, Jan Brožek, Aleš Slanina, Mikoláš Tyc a Jan Šotkovský.

Článek

Leccos už naznačuje, že to byla volba šťastná. Na „poctivou“ klasickou komedii se totiž těší nejen herci, což je vždy dobrým znamením, ale zjevně i diváci. Lednová představení jsou již vyprodaná.

„Pokud má středoevropský prostor nějakého komediálního klasika, je jím nepochybně legenda vídeňského lidového divadla, znamenitý herec i dramatik Nestroy. Je to dáno především kvalitami jeho komedií - mimořádnou divadelností, nápaditostí zápletek, umným snováním všech komických omylů a nebývale vytříbených dialogů prošpikovaných proslulými nestroyovskými bonmoty,“ uvedl dramaturg představení Jan Šotkovský a hned dal jeden k lepšímu: „Ještě že utápím svůj smutek ve víně, jinak bych mohl propadnout chlastu!“

V komedii můžeme podle režiséra Mikoláše Tyce očekávat až záměrně naivní tóny s lehounkou melancholickou nestroyovskou skepsí. Hlavní ženskou roli vytvořila Barbora Goldmannová, která rozhodně nemíní ve své postavě přehrávat, i když by právě toto představení mohlo k takovému hraní svádět.

„Bavíme se už při zkouškách a pevně věříme tomu, že se budou bavit i diváci,“ říká jeden z protagonistů Jan Brožek a druhý hlavní představitel mužské role Aleš Slanina k tomu dodává:

„Po lehce mysteriózním dramatu Santiniho Jazyk či Havlově Žebrácké opeře si zahrajeme v komedii, kde budeme kočovnými komedianty, a moc si to užíváme už teď. Nestroy, který byl dokonce ve své době zhruba půl roku angažován i v Brně, se do města pod Špilberkem svou inscenací vrací po asi třiceti létech.”

„V našem provedení se však nebude zpívat jako v některých provedeních jiných. Písničky by skvělé dialogy jen brzdily,“ dodává režisér Tyc. O hudbu však divák ochuzen nebude. Postará se o ni skvělý harmonikář Karel Cón. Scénu, která zavede diváka do doby poloviny devatenáctého století, si vzal na starost Andrej Ďurík a významně mu v tom pomůže s divadlem spolupracující zkušená slovenská kostymérka Alexandra Grusková.

Reklama

Výběr článků

Načítám