Hlavní obsah

Kate Bushová vydala po 12 letech nové album Aerial

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne že by tucet let bez nové studiové desky zpěvačky a skladatelky Kate Bushové nebyl k přežití. Na hudební scéně ovšem její osobitý přístup, při kterém do inteligentního popu vtěsnávala prvky ostrovního folklóru a nechávala se často inspirovat literaturou, chyběl. Zvláště v době, kdy nahrávky ovládly syntetické zvukové náhražky, samplery či naprogramované fragmenty čehokoli.

Článek

Nové dvojalbum Aerial (Vzdušný) navazuje na dosud poslední počin The Red Shoes z roku 1993 a hned v úvodu je třeba poznamenat, že veškeré nástroje, které jsou na desce použity, jsou nahrány živě. Bushová vedle zpěvu opanovala piáno a klávesové nástroje, studioví hosté si rozebrali zbytek.

Od konce sedmdesátých let se respektovaná zpěvačka v polovině devadesátých roků minulého století vytratila z hudební scény s pověstí originální autorky hodné následování. Jako by ten přídomek měla při skládání materiálu na Aerial v paměti. Čerpala z pro sebe známého prostředí: přistupovala k písničkám jako k samostatným uměleckým útvarům, které by neměly oslovovat jen na první poslech, ale měly by v dalším plánu přinášet zajímavá hudební i textová rozuzlení.

Úvodní King Of The Mountain je výjimkou, z písniček na dvou discích je nejpřímočařejší (však je to také singl). Následují ovšem aranžérské a autorské perly, které připomínají třeba to, co v muzice dělá Peter Gabriel (s Bushovou kdysi nazpíval duet Don´t Give Up) nebo (a to je odvážnější tvrzení, ovšem nelze to přehlédnout) co druhdy vytvářeli Pink Floyd. Byli jen intelektuálnější, Bushová má přímější tah.

Komorní, důstojné písničky

První díl z dvojalba Aerial se jmenuje A Sea Of Honey (Medové moře), druhý A Sky Of Honey (Medové nebe). Samý med, v názvu i ve skutečnosti. Její muzika je skutečně medová, vybízí ke klidu, spočinutí v poslechu a ke spokojnému přemýšlení o tom, že svět je plný příběhů, tak proč si o nich nevyprávět.

Přestože jsou oba disky velmi komorní, mají schopnost spojovat. Přes důstojnou hudbu, velmi klidnou a nástrojově z velké části akustickou, zpěv ptáků, zvuk loutny či fortepiána k sobě najdou cestu citlivé duše, zbloudilé v rychlosti tepu světa.

Bushová oživuje sny. Zve do svého hermetického království, jehož největší perly se jmenují A Coral Room a An Architect´s Dream. Perla je i ona sama. Přestože nové album nepřekračuje přístupem i s ohledem na konečný pocit hranice vnímání předešlých počinů, patří nesporně k těm nejlepším, jaké kdy nahrála.

Snad zkušenost, snad doba...

Kate Bush: Aerial, EMI 2005

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám