Hlavní obsah

Kaplického knihovna může stát i jinde

Právo, Václav Jandáček (autor je odborník na památkovou péči)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem soutěže na novou budovu Národní knihovny se stal architekt Jan Kaplický a jeho kancelář Future Systems. Předložený návrh je neobvyklý, zůstává však problém umístění knihovny na staveništi, které bylo vybráno ukvapeně a bez vazeb na své okolí. Místo po bývalé kolonii provizorně obsazené točnou tramvaje bude dále ovlivněno stavbou automobilových tunelů a výjezdů z nich a jeho dopravní obslužnost není nijak skvělá.

Článek

Rovněž vývoj území za ulicí Milady Horákové není zatím uzavřen, část vilové čtvrti má být nahrazena administrativními budovami. Nejprve měla být realizována soutěž na místo pro knihovnu, a pak na její podobu. Organické tvary, které Kaplický použil, jsou patrně stylovým rysem nového tisíciletí. Jejich masový nástup zaznamenalo Benátské bienále v roce 2004, kde byly k vidění stavby připravované a realizované v tomto duchu.

Návrh knihovny je skutečně neotřelý, i když není naprostým průlomem - takové stavby již v Evropě vznikají a navržené se příliš nevymyká z celkového trendu. Oproti hranaté hmotě má navržená stavba výhodu neuchopitelnosti měřítka ke svému okolí, je to asi takové, jako bychom porovnávali měřítko mraků nad městem s měřítkem města.

Knihovnu můžeme chápat jako "chrám rozumu" nebo naopak jako praktické, rychle ovladatelné skladiště informací, kde je důležitý účel. Samotná podoba stavby je v prvním případě rozhodující, v druhém pak je důležitá technologie a praktičnost. Nicméně si myslím, že návrh architekta Kaplického je slovem do pranice, moc nerespektuje místo ani měřítko svého okolí, nicméně je líbivý a barevně aktuální, podle nejnovějších žurnálů a designérských představ.

Praha nemá zatím tak výraznou organickou architekturu - ta se zatím omezuje jen na vnitřní dekorace a recepční pulty. Zde byla předložena budova pro české prostředí zcela nového ražení, amorfní struktura pro organizovaný provoz a skladování informací, která vně říká cosi jiného, než se uvnitř skrývá. Nicméně zda bude tato knihovna pomníkem prozíravosti a správného odhadu budoucího vývoje, nebo pomníkem chvilkové ješitnosti, to ukáže čas.

Přesto bych se - být těmi, kdo projekt budou schvalovat - ještě zamyslel o místě pro stavbu, protože předložená architektura je natolik samorostlá, že může být na naprosto jiném místě, a možná by jí to i více slušelo. Vrcholové očko by se pak dalo snadno natočit požadovaným směrem...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám